71

Тъжен рекорд: Пловдивска област първа по катастрофи, Областният поиска от КАТ незабавни мерки

Мерки за подобряване на пътната безопасност на територията на Пловдивска област обсъдиха днес на среща областният управител  на Ангел Стоев, директорът на Областно пътно управление Петър Петров и началникът на групата за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Пловдив ст. инспектор Илиян Гвоздев. В срещата участваха също заместник областния управител Даниела Николова и главният секретар на администрацията Георги Янев. 

„Данните за пътно-транспортните произшествия на територията на Пловдивска област са притеснителни. Статистиката от последната година показват сериозно нарастване броя на катастрофите с тежко пострадали и загинали. За мен обаче е по-важен анализът и мерките, които могат да се предприемат за намаляване на пътния травматизъм и ограничаване броя на катастрофите“. Това заяви в началото на срещата областният управител и поиска да получи повече информация за причините, които водят до подобна печална статистка и отреждат на Пловдивска област първото място. 

По данни на КАТ за първото шестмесечие на годината броят на загиналите е - 24, а 418 са ранените, съобщи гл. инспектор Илиян Гвоздев. Общият брой на тежките катастрофи е 330. В сравнение с първото полугодие на миналата година, броят на загиналите се е увеличил със 7, на ранените с 48.  От ранените 418 души, 82-ма са със средни и тежки телесни повреди. 

За 2021 г. данните на МВР показват, че най-много тежки произшествия в страната с пострадали хора са се случили в Пловдивска област -  731, следвана от областите София-град, Варна и Бургас.

„Необходим е много сериозен анализ на тази статистка и най-вече на причините за катастрофите – шофьорска грешка, пътната обстановка, неравностите по трасето или липсата на пътна сигнализация“, коментира областният управител. Той поиска КАТ и ОПУ-Пловдив в координация да набележат пътните участъци с опасни дупки и да се предприемат спешни ремонти,  да се установят местата с нарушена пътна маркировка и лисващи знаци. КАТ да предложи и други мерки, които могат да бъдат изпълнени от ОПУ и да доведат до намаляване броя на ПТП. 

По време на разговорите бе коментирана и подготовката за зимното поддържане. 

В началото на август АПИ обяви тръжни процедури за избор на изпълнители за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа за следващите три години.  „За ОПУ-Пловдив прогнозната стойност е малко над 13,2 млн. лв. за общо  933 км пътна мрежа“, обясни Петър Петров. Той допълни, че обявените поръчки са по ускорена процедура, за да се подсигури предстоящия зимен сезон. Успоредно с това се готвят графиците и разчетите за зимните месеци като до подписване на договорите с избраните изпълнители, ще ОПУ ще работят с фирмите, които в момента имат договор за поддръжка. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Нъл Така Бя

Нъл Така Бя

25.08.2022 | 16:33

Я предлагам да станем направо като Украйна Либия Сирия Ирак или Афганистан От там няма никакви ежедневни сводки и новини за катастрофи Което ще рече че всички спазват Закона за движение по пътищата Нъл Така Бя И Обласния ич няма да съ поти И щаб няма да има И големи благодарства че мислят за моя животец Потят съ от мисъл и гледам слабеят

Отговори
0 0
Майна

Майна

25.08.2022 | 16:26

Пратете ги по възловите кръстовища да регулират трафикааа. Заприличал е Пловдив на задръстен канал. От днес и на Скобелева майка е майко мила. А тях ги направиха видеооператори и научиха само да дремят в патрулките и да снимат

Отговори
1 0
dimitar

dimitar

25.08.2022 | 16:22

Бърза и надеждна услуга за предлагане на заем за всички Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. За контакт: [email protected]

Отговори
0 1
ужассссс

ужассссс

25.08.2022 | 15:21

Пловдивска област е пълна с картофи, които не могат да карат. За това е така

Отговори
2 1
Античалгар

Античалгар

25.08.2022 | 15:19

Като първи мерки може да спрат да шофират младежите или поне тези с мощни автомобили. Който млад шофьор иска да шофира да не се качва на кола повече от 60-80 коня. И масово, ама масово проверки по всички големи булеварди, пияни и дрогирани с незабавно отнемане на книжката за 2г. и след това нов изпит за шофьор. Гарантирам, че още след 1 месец катастрофите ще намалят наполовина най-малко.

Отговори
7 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?