Следвайте ни

Таха Рахман с нов акт от РДНСК за незаконен строеж

viber icon

 

Солена глоба е напът да плати строителният предприемач от йордански произход Таха Рахман за свой строеж в „Кършияка“. Този път нарушението му е заради допълнителния етаж, изникнал на върха на една от новите му кооперации на улица „Поп Златан“ №17, построена от фирмата му „Тарамекс“. Надстройката е незаконна и на строителя е съставен констативен акт, който ще му бъде връчен в скоро време -твърдят от РДНСК - Пловдив.

 

Сигналът за нарушението дойде от читатели на в. „Марица“: „Цял нов етаж изникна на нова кооперация на ул. "Поп Златан" в „Кършияка" пред очите ни, без нито една институция да реагира. Когато представяха инвестиционното намерение и проекта, сградата бе по-ниска“, алармират хората, които живеят в съседство. Въпросният строеж се проточил с години точно под прозорците им. През това време хората забелязали как майсторите вдигат надстройка с греди и леки тухли. Случаят бе описан в публикация на „Марица“ от 20 май т.г.: „Терасагейт и в Пловдив: Инвеститори помпат строежите със "златни квадрати" по ръба на закона“. След нея Дирекцията по строителен контрол реагира светкавично и започна проверка на проблемните строежи под тепетата.

Относно „Жилищна сграда с офиси и гаражи“, построена от фирмата на йорданеца на ул. „Поп Златан“ №17, от РДНСК-Пловдив са категорични, че при нея „…

е констатиран незаконен строеж

- „Навесна конструкция върху открита покрив-тераса и приобщаване към апартамент №32“, собственост на „ТарамексС“ ЕООД, гр. Пазарджик. От страна на община Пловдив - район „Северен“, е съставен констативен акт №15 от 17.06.2020 г. за административно производство по реда на чл.223, ал.1, т.1 от ЗУТ, който е в процедура на връчване“, уточняват в свое писмо до редакцията на „Марица“ експертите в отговор на запитване за резултатите от проверката.    

Факт е, че предприемачите днес се борят за всеки допълнителен квадратен метър площ във височина. Това им носи „златните" квадратни метри застроена площ. И съответната печалба по ръба на закона и дори в директен конфликт с него. Така те  взимат разрешения за определено РЗП, а после

вдигат скрити мансарди и нови етажи,

маскирани като високи балкони и зелени покриви.

Подобен фрапиращ случай има и на улица „Сатурн“ №3. Луксозното общежитие от модерен тип с името „Amaris house“ е построено в пресечка на ул. „Кавала“ и се ползва предимно от чужди студенти. Сградата е завършена преди няколко години, но миналото лято под покрива <210> се появи нов етаж, изпълнен с метални конструкции и газобетон. Тук обаче надстройката е напълно законна и влиза в показателите на терена, твърдят он РДНСК - Пловдив. „Строежът е спазил разрешеното по закон:„Надстрояване на съществуващо пететажно застрояване, свързано със застрояването в УПИ VII-951, до седем етажа с височина на кота корниз 21.00 м в абсолютна кота 180.90 м“, находящ се на административен адрес: ул. „Сатурн“ №3“.

 

Лавина от сигнали за нелоялни предприемачи 

Публикацията „Терасагейт и в Пловдив: …“ обаче предизвика доста гневни коментари в мрежата. „Проверете и строежа зад Билла в "Кършияка" на ул. "Черешово топче" и бул. "Дунав". Проектът се различава с височината на изпълнението на последния етаж“, пише гневен пловдивчанин. Друг сигнализира: „Да проверят и беззаконния строеж на Сахат тепе на ул. "Стефан Караджа". По-висок е и от камбанарията на Протестантската църква. Три етажа е отгоре минимум. Да се самосезира прокуратурата“. Става дума за огромното овално здание "Clepsydra", което се намира на ъгъла на улиците "Божидар Здравков" и "Стефан Караджа" в самото подножие на Часовниковата кула. Собственик на хотела е Петър Георгиев чрез фирмата си "Инвестпродукт". Въпросният строеж се точи близо 15 години, а кметът на „Централен" Георги Стаменов вече е издал две заповеди за прекратяване на строителните дейности. Инвеститорът обаче оспорва заповедите пред съда в Пловдив.

„Миналото лято на един плосък покрив на кооперация на ул. "Михаил Такев" точно до пресечката с ул. "Трудовак" в кв. Съдийски от метална конструкция и панели направиха една стая към мансарден апартамент. Избиха си врата в стената и от покрива стана една стая според мен с не повече от 7-8 квадрата, но 110% незаконна. Имам снимка, но не знам на кого да я пратя“, пита друг читател във форума.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Велин

Велин

18.07.2020 | 16:04

На кое се чудите!?!? На тая територия нали вече има наложена „практика”!!! Помните ли Пацо „Терасата”,а!?!? Що за него да може, а за други не!?!? И май не беше само той!!!

Отговори
2 0
Хихи

Хихи

15.07.2020 | 18:03

Абе вие чак сега ли разбрахте, че това е платена медия с поръчкови статии. В Марица няма нито журналисти, нито журналистчета, само жалки драскачи. Единственото хубаво на тези статийки е, че поне съм сигурен, че Тахата е жив. Не пише ли нищо за него, почвам да се притеснявам.

Отговори
3 1
мафия

мафия

15.07.2020 | 14:55

Въпросният бизнесмен работи добре с местната администрация от години, така че, ще се оправи! Знае на кого какво да даде....

Отговори
3 1
Черен ПиАр

Черен ПиАр

15.07.2020 | 11:42

Марица, нарочно пускате такива статии всеки ден. Да не би да няма други проблеми в града, че само за Тахата трябва да четем. При ПИМК всичко наред ли е? А при Гербера-защо нищо не казвате за най-новата и най-грозната постройка тип болница на края на града, която изникна в Тракия? А Елити, Оазиси, Корони и ала-бала? Защо не пишете нищо за тях!!! Колко и кой ви плаща за тези очернящи статийки, журналистчета?

Отговори
4 3
петрова

петрова

15.07.2020 | 11:22

на бул. дунав на спирката на автобуси 1 и25 е същото. постояно никнат допълнителни пристроявания и надстрояване върху покрива и терасите.

Отговори
2 0
Етаж ли?

Етаж ли?

15.07.2020 | 11:19

Къде го видяхте тоя етаж? Аз виждам само навес. И кво го дъвчите тоя Рахман всеки ден, не си е платил за реклама явно и го изнудвате, а, Марица!?

Отговори
2 5
Да, етаж!

Да, етаж!

15.07.2020 | 15:40

То при нас само навеси и подпорни стени се строят...

Отговори
2 1
ТУК йордания ли е илиБЪЛГАРИЯ ?

ТУК йордания ли е илиБЪЛГАРИЯ ?

15.07.2020 | 09:51

Е то няма негов строеж да не е с нарушени показатели ! Въпроса е кой е подписвал проектите му ? Има име ? Г-н Гешев много смърди около него ?

Отговори
8 2
Мххм

Мххм

15.07.2020 | 11:50

Да, за съжаление България не е Йордания. Колко по-назад сме от тях, представа нямаш.

Отговори
2 2
Арх

Арх

15.07.2020 | 09:05

Снимката тук е на друга кооперация обаче.

Отговори
4 1
с245

с245

15.07.2020 | 08:54

На ул Харитон Куев и ул Братя Търневи кооперацията му порасна с 2 дървени етажа

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?