46
Следвайте ни

Таекуондото дава на сахьоним Костадин Димитров приятели по целия свят

Кметът на "Тракия" бил отличник по математика, въпреки тежките тренировки

viber icon

Сахьоним - така се обръщат колегите по таекуондо към Костадин Димитров, носител на седми дан, вицепрезидент на Българската федерация, кмет на пловдивския район „Тракия“. В превод от корейски думата означава майстор по таекуондо и изразява уважение. Ним е господин, Сахьоним - господин майсторе.

За да те наричат сахьоним, трябва да се изкачиш няколко стъпала в спорта, свързани с  много хъс, упоритост, любов към този вид източно бойно изкуство. В Корея, родината на таекуондо, е наложено правило, което се спазва в целия свят. Започваш да тренираш като ученик и на терена ти си обикновено момче - Гошо, Иван. Следващото стъпало е  помощник-треньор, например, Петьо босабоним. След четвъртия дан върху добок /спортен екип/ вече имаш право да си сложиш кантове. Към теб се обръщат с уважителното сабоним, което в превод означава учител, разказва Костадин Димитров.

  Със седми дан те почитат с приветствието сахьоним,

независимо дали си в залата, на улицата, или на работното място.

На 46-годишна възраст районният кмет е запазил неизчерпаемата  си енергия, перфекционизъм и отличната  спортна  форма. Откакто се помни, дори и един ден не може да си представи без тренировки, а този модел, усвоен в младежките години, е пренесъл и в работата. В любимия си армейски клуб „Тракия“ на стадион „Христо Ботев“  Костадин Димитров  обучава начинаещите и напреднали спортисти пет пъти седмично по два часа, а през лятото ги води на лагер. Преди пандемията клуба посещаваха 200 души, включително момичета и жени, сега са 150.  Първопроходците в бойните изкуства са 5-годишни. Ветераните са на средна възраст - лекари, инженери, техници.

  По пътя на бойните изкуства са тръгнали и двете дъщери

на  районния кмет. „Таекуондо е грациозен спорт“, счита  треньорът. И разказва, че момичетата състезателки  са гордост за  клуба. „Жените са много по-изпълнителни и пазят по-дълго спорта в сърцето си“, разсъждава Димитров.

Най-много се гордее не с личните  заслуги, а с постиженията на родната федерация по таекуондо, изградила елитни спортисти, сред които има много шампиони и медалисти от европейски и световни първенства.

Костадин Димитров се запалил по спорта, когато заедно с други деца е тичал из „Лаута“ и все още незастроените поляни на „Тракия“. Семейството му живеело в блок 42, а съвсем наблизо - бъдещият кмет на Пловдив Иван Тотев.  И през ум не е минавало на двамата, че един ден ще се съберат на управленския мегдан.

Бунсонг Тамавонг Са от Тайланд, известен в Пловдив  като Бони, е първият учител на Костадин Димитров, само че по тайбокс. По таекуондо го запалил приятелят му Стоян Стоянов  и така двамата се озовали при треньора втори дан  Георги Иванов. „Жоро беше много строг и

  имаше харизмата така да викне, че от раз да те мотивира

да  изпълниш  упражнението на 110%“, със смях и уважение си спомня районният кмет.

Тренирал е до премала, но залягал и на учението - бил отличник по математика, печелил олимпиади в тогавашния Техникум по електротехника /ТЕТ/, което му дало основа по-късно да се дипломира като магистър по математика и информатика в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Отборът на юнаците от Армейски спортен клуб “Тракия” 

„Спортът  ми е в кръвта, затова никак не ми тежеше. По онова време сутрин имахме лека загрявка и един час тренировка, после - фитнес, след това бокс, вечерта два часа спаринг и накрая - на чувал“, връща се в тийнейджърските години Димитров. Заради втората страст - математиката, не е изявил желание  да се запише в Спортното училище, но пък в казармата след вуза

  изкарал шест месеца в спортната рота на „Левски-Спартак“.

С гордост си спомня наборите  Величко Чолаков, олимпийски шампион по вдигане на тежести, както и баскетболиста  Бойко Младенов.

В началото Димитров се състезавал в категория до 63 кг. „Все  си бях ощетен от съдиите, но веднъж отворих хладилника и много скоро качих горната категория до 71 кг. Тогава започнах да ставам първи“, смее се кметът на „Тракия“. С нетърпение чака от Северна Корея  да се завърне Ким Унг Чоу, инструктор във федерацията девети дан, от когото се е научил на много неща. Ким е живял и подготвял състезатели в България години наред, преподавал в Националната спортна академия. Преди пандемията е отишъл да навести роднините и оттогава  няма как да напусне страната заради мерките.

Костадин Димитров получава медал в Корея за изключителен инструктор

Димитров и президентът на родната федерация по таекуондо Марио Богданов успяха да организират две световни първенства в Пловдив. С първото в историята на града през 2015 г., в което се включиха  над 3000 участници, беше открита спортната зала „Колодрума“, а във второто през 2019 г. българските национали спечелиха 11 медала. 

"За световната слава ни липсва включването на таекуондо в олимпийските игри, но водим преговори", не губи надежда Димитров.

Сега се стягат за Европейското първенство на остров Крит, което ще се проведе от 21 до 30 октомври.

На Коледа и Великден кметът радушно  посреща у дома си свои ученици, завърнали се от чужбина за празника. Споделя, че заради таекуондо, което преди всичко е приятелство, и  след многото международни състезания където и да отиде, винаги си намира приятел таекуондист.

Превърна "Лаута" в оазис, спечели три вота за кмет

За 10 години, откакто Костадин Димитров  е кмет на „Тракия“, „Лаута“ е преобразена до неузнаваемост. Детски и спортни площадки, осветени алеи, беседки, барбекюта, чешми, множеството прояви, които се организират в парка, привличат като магнит хората не само от района, но и от целия град.

Преди това огромната зелена площ беше джунгла, в която малцина се осмеляваха да влизат. Наркомани се криеха в храстите, а управниците обясняваха, че преди да се инвестира в изграждането на парк, трябва да се изготви паркоустройствен план и че той ще бъде възложен.

Постепенно, с минимални средства, без да се надява на милиони от бюджета,  Костадин Димитров превърна „Лаута“  в оазис, който междувременно беше разширен с 80 дка. Сутрин по алеите въртят тренировки, а в топлото време през уикенда и в празниците се събират семейства и приятели на скара. За спортуващите има фитнеси на открито, много от спортните площадки са обновени. Нагласата на спортист си казва думата - кметът използва всяка възможност да заделя от скромния бюджет пари за игрищата в района. Благодарен е на бизнесмените от „Тракия“, които откликват със спонспорство, а също така и на гражданите за участието. Освен организираните приемни, кметът нонстоп поддържа контакти с хората във Фейсбук. Никога не си е сменял номера на мобилния телефон.

Костадин Димитров  има ясна визия какво искат хората от местната власт - зеленина, чистота,  благоустроени  междублокови пространства, тротоари и  улици в добро състояние, места за паркиране и отдих.

И както е в спорта, печели авторитет и като управник. Три пъти е избиран за районен кмет. През 2015 г. побеждава на изборите с най-висок резултат сред всички кандидати за кмет в Пловдив. През 2019-а  е единственият в общината, избран без балотаж. Най-много преференции има на последния  парламентарен вот, когато се състезава с листата  на ГЕРБ  като кандидат-депутат, за да я „дърпа“ напред от шесто място.

В кабинета държи портрет на Бойко Борисов. Казва, че партията, в която участва като учредител още от 2006 г., застава твърдо  зад своя лидер. стабилна е и може да управлява, тъй като има конкретна  и реална програма, съобразена с европейските политики.

„По-добре е да помагаш с работата си, когато  нещо не ти харесва, вместо  да стоиш настрани и да критикуваш без полза“, обяснява участието си в управлението Костадин Димитров.

Става по тъмно, за да следи как събират боклука

Кметът на „Тракия“ става в 6 часа сутринта, а в 7 вече е из района, когато се е разсъмнало. Зарязва служебната кола и се качва или на велосипед, или на скутерче, с които оборудва кметството за повече мобилност и по-малко разходи.

Скришом проследява камиона, който вдига цветните контейнери за полезните отпадъци. В „Тракия“ те са три - за стъкло, хартия и пластмаси, и се обслужват от „Екопак“. Предишния път е спипал на място, че работниците смесват хартията и пластмасите, което обезсмисля разделното събиране на отпадъците. Скарал им се е. Сега иска да провери дали са си научили урока. Доволен е - не си повтарят грешката, значи са си взели поука.

За кмета в района разказват легенди. Толкова е запален по опазването на планетата, че е убеждавал собствениците на заведенията да  заменят по-бързо  пластмасовите опаковки с тези от хартия и бамбук, като предлагат и едните, и другите.  В семейството  на Костадин Димитров стриктно разделят отпадъците, а според неговите наблюдения  все повече жители на „Тракия“ се стараят да спазват правилата.

 Наскоро пък рано сутринта една жена  забелязала, че някакъв мъж оглежда междублоковото пространство, като наднича във всяко кътче, сякаш нещо търси, макар че няма вид на клошар. Не се сдържала и строго попитала: Ти какво правиш тук? Като се обърнал, познала, че е кметът. Гледам, й отвърнал, какво трябва да се направи, за да  ви е по-приветливо, но утре специално ще дойда да чуя повече хора.

Костадин Димитров не започва ремонт, преди да е разговарял с живеещите в блоковете. Те решават дали искат градинка, места за паркиране или детска площадка. Но тротоарите предпочита да прави от асфалтобетон - хем два пъти  са по-евтини от плочките, хем няколко пъти са по-здрави.

Радва се, че още една улица - „Братан“, е с нов асфалт, след като миналата година тук беше подменен водопровод. Спира пред мъж, за да му каже, че ремонтът в съседство е на финала и че до ден-два  бригадата ще е пред неговия блок. Разпитва възрастна двойка пред блока как са и те му приказват като на приятел.

Познава района като петте си пръстта, следвайки логиката, че ако не видиш на място проблема и не разговаряш с хората,  няма как да го решиш.

Успех се постига с чисти мисли, не със злоба

Таекуондо е магия, която те завладява за цял живот, твърди Костадин Димитров. В основата на този спорт е заложено  уважение и респект. Неслучайно всяко действие е съпроводено с поклон. Срещаш се с треньор, покланяш се, направиш упражнение - пак се покланяш, с поклон правиш спаринг и се разделяш.

И да надиграеш противника, си оставаш негов приятел. Тоекуондо по-скоро е забавление, което възпитава самообладание и концентрация на мисленето и действията. Възпитава личности.  Едно от златните правила е, че успех се постига с чисти мисли, не със злоба, защото смирените хора стигат по-далече в бойните изкуства. На това учим и нашите деца, казва  Костадин Димитров.

Такъв - сдържан и балансиран, независимо от ситуацията, е и в живота. Наскоро  шофьор му е засякъл пътя, а отгоре на това му показал и среден пръст. След няколко минути се оказало, че паркира колата си точно до неговата. „Отидох при него и му казах: „Здравей“.  Пита ме: "Ти кой си?". Казвам: "Няма значение. Стиснахме си ръцете“, описва една от случките кметът на „Тракия“.

В кабинета си в кметството Костадин Димитров има десетки реликви - медали от участие в състезания в Европа и Азия,  грамоти и плакети за приноса  му към спорта като международен инструктор и съдия, купата  за „Треньор №1 на Пловдив“, сувенири, чаша, на която е изобразен като състезател в добок, готов за атака, с надпис „сахьоним“.

Събира идеи, когато пътува в чужбина

Всяко лято, с изключение на миналогодишното, Българската федерация по таекуондо организира лагери. Преди няколко месеца се събраха от цялата страна на морския лагер в Кранево - близо 200 спортисти с двама треньори и семействата. Сутрин и вечер имаше тренировки, през деня - плуване, приятелски приказки и почивка, спомня си Костадин Димитров.

При пътуванията на състезания в чужбина гледа на градовете с очите на човек, който участва в управлението - каквото може да приложи в район „Тракия“. От обиколките по Европа и в Русия е набавил много полезни впечатления, въпреки че времето, в което се провеждат състезания, конференции или семинари, е много натоварено и за разходки трудно може да се отдели дори един час. 

В Северна Корея е ходил два пъти - през 2011 и 2018 г. При второто гостуване в родината на таекуондо в Пхенян спортистите ни са били изненадани от  улицата на спорта, на която имало огромен дворец на спорта и зали за волейбол, баскетбол, бадмингтон, щанги, борба, тенис на маса, таекуондо, както и покрит плувен басейн. Българският отбор се е върнал от Корея с два златни, два сребърни и пет  бронзови медала - голям успех, който ги класира на 4-о място в света.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Ха-ха-ха

Ха-ха-ха

05.10.2021 | 14:43

Предизборна захранка за руската журналистка, която така и не се научи да говори български. А този прехвален майстор стана господин вентилатор. От протеже и яростен фен на Тотев, сега лапна и ближе портрета на по-просташкия Тато... Естествено това, след като този Тато и Цветанов се разбраха, че е по--добре да крадат заедно, отколкото и двамата да влезнат в затвора. Чекмеджемайстор е той, дори не си знае правомощията и елементарни правни норми, последната му кампания по блоковете беше в разрез с изборните правила, ама за всичко това някой друг път.

Отговори
0 0
Кметъла

Кметъла

03.10.2021 | 22:14

Ха ха ха,пълен смях.Докъде я докараха от гроб.Защо не пишат с колко гласа разлика печели този въздухар. Дори с всички машинации печели с разлика от 50-100 гласа.Видя се колко го харесват пловдивчани. За трите си мандата точно той го съсипа парка и остави да се за пусне. Иначе кметчето Димитров асфалтира здравия път в парка. Защо ли ? Защото знае от ментора си маминия, къде е далаверата.Много е вещ в бизнеса с вендинг машините. Ама никой не знае :))) На бас , че ще свърши,като ддругата звезда Ральо.

Отговори
4 0
Биткойнър

Биткойнър

03.10.2021 | 19:23

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0
дРУГ ЦЕЦО

дРУГ ЦЕЦО

03.10.2021 | 17:44

Слушал съм много хвалби за кмета на "Тракия" но не ми е ясно защо подкрепя крадеца от Банкя, може би и той е ЧЕКМЕДЖАН. Не знам.

Отговори
2 0
Пловдив

Пловдив

03.10.2021 | 16:44

Най-долрото място зе живеене е в Тракия. Подреден и наистина Лаута е райско място

Отговори
1 1
Хаха

Хаха

03.10.2021 | 11:23

Тя умря Циганката….

Отговори
8 4
ЦунКайХоЯ

ЦунКайХоЯ

03.10.2021 | 10:02

Малий, ми то след тази статия веднага да го издигнат за президент! Щом с ИБТ Тъпото са бягали по поляните и щом е закачил в кабинета на кмета портрета /Иконата/на ББ, значи е готов за президент! Скоро ще разберем и как е влязъл и как е излязъл от кметството! Дали още живее в 42 блок или е в някоя хасиенда в Марково Бевърли Хилс!

Отговори
13 4
1912

1912

03.10.2021 | 09:54

Бивш кмет на Тракия е номер 1 за кмет на Пловдив.Тракия е най доброто място за живеене в града.За бизнес,за паркиране ако щете.Има едно слабо место.Номерацията на блоковете е според построяването им.Недомислено от времето на татолитаризма.Не съм никога живял там,но бих желал.Със завист гледам междублоковите пространства,беседките и пейките.А живея на 5 ми. от царсимеоновата градина.

Отговори
6 7
Иван

Иван

03.10.2021 | 09:52

Браво на кмета на район Тракия , де да имаше повече такива хора

Отговори
7 3
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.10.2021 | 09:46

ТИ ЩЕ РЕШИШ :)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?