Следвайте ни

Табло пред Общината показва в реално време какъв въздух дишаме

viber icon

29 пъти за година въздухът в Пловдив е бил замърсен с наднормено ниво на фини прахови частици, съобщи директорът на дирекция „Екология“ в общината Вяра Колева. Тогава е била надвишена  нормата от  50 микрограма на кубичен метър. Допустимите пъти за превишение годишно според норматива са 35 пъти за 12 месеца. През останалите дни се наблюдавало спазване на средногодишната норма - 40 микрограма на кубичен метър.

От общината отбелязаха, че битовото отопление от твърдо гориво е основният замърсител. Затова стартира проект за подмяна на старите печки с екологични уреди. Стойността му е над 13, 8 млн. лв. Кюмбетата трябва да бъдат заменени до 2023 година.

"На електронно табло пред община Пловдив всеки гражданин може да види 24-часова информация за чистотата на въздуха", обясни Вяра Колева.

Една от най-важните дейности през 2020 г. е възложената преоценка на технологията за почистване на река Марица, залегнало в предпроектно проучване. По нареждане на кмета Здравко Димитров се подготвя технически инвестиционен проект за почистване на дървесната и храстова растителност на коритото на реката.

Продължава работата на местната администрация и по разделното събиране на биоотпадъци, като такова вече се осъществява от няколко години в два от кварталите на града - „Коматево“ и „Прослав”. Продължава събирането на растителни отпадъци от парковете и градините на територията на общината, както и разделното събиране на отпадъци от кухни и заведения.

Третираните строителни отпадъци са 5160 тона, а 372 кг отпадъци са предадени за обработка и обезвреждане опасни битови отпадъци.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?