4232

Свободният дух на волните ездачи: VAGABONDS MC или изкуството да бъдеш скитник с кауза

Рев на мотори, мирис на бензин, рок... Пловдив отново е рокерската столица на България, както повелява традицията още от далечната 1991 г.


Ако свободният дух има тотем и той го изразява и пази от клетката на конформизма, от клопката на страха и блуждаещата в клишета мисъл, то това ще е моторът и неговият повелител. Съществуват толкова пътища, колкото отделни души, но някои пътища имат владетели - VAGABONDS MC.

 

Новият мотосезон се откри днес, 22 март, като отново начело застанаха Братята на вятъра от най-стария мото клуб у нас VAGABONDS MC,съпътствани от клубовете Benzin MC, Anarhy MCC и други.

 

Още в ранната сутрин рокерите с мощните си машини се събраха пред клубната къща на „Чатала“, след което шествието им мина през пловдивските булеварди, Асеновград и стигна до финалната точка - Бачково.

В Бачковския манастир "Успение Богородично" бе извършен водосвет, с който официално бе даден старта на мотосезон 2024. Надеждите и през тази година са да бъде спряна войната на пътя, всеки рокер да се прибере у дома жив, всички шофьори да се пазят взаимно и да има толерантност.

 

В началото бе VAGABONDS: Традицията повелява вече 33 години

Организираното мото движение у нас започва именно с VAGABONDS MC - те дават началото и на първото масово откриване на сезона. Това се случва на 22 март през далечната 1991 г. Още през годините на соца пловдивските рокери са се събирали неформално, като сборния им пункт е бил на мястото на рокерската им къща днес. През 1992 г. са регистрирани в съда и така се ражда първият клуб на хората, сплотени не само от любовта към моторите, но и от начина, по който осмислят и приемат света.

VAGABONDS са и първите, които организират добре познатите днес мото събори, където рокерите демонстрират своите умения, включват се в състезания, лее се бира и всичко това на фона на парчетата на любимите банди.


Дълги години откриването на мотосезона ставаше единствено в Пловдив, като в града си даваха среща клубове от цялата страна. Историята и традициите няма как да бъдат променени, независимо, че вече и в други градове организират подобни събития. Ако има „правителство“ на мото движението у нас, то VAGABONDS завинаги са неговите министри.


Благотворителност и каузи


Благотворителните каузи ще съпътстват VAGABONDS и през новия сезон. Рокерите са двигател на редица мероприятия през годините, свързани с безопасността на движението, включително и на съвместни прояви с местната полиция. Клубът подкрепя кампаниите на Фондация „Грижа за живот“ за информираност и превенция на жени с рак на гърдата. Само преди малко повече от месец, в началото на февруари, клубът се включи и подкрепи Сдружението на жените мотористи Lady Bikers MPowered Bulgaria, които организираха благотворителен фест в центъра на Пловдив в помощ на Костадин Стефанов Бозуков, който се бори с тежко заболяване.

Да си VAGABONDS не е просто вятър в косите и рок, това е възможността да бъдеш толкова свободен, че да носиш отговорността за всеки избор и да го превръщаш в кауза, която да последват онези, които не се страхуват да „скитат“.

 

Снимки: Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 8 оценки
3.5/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

23.03.2024 | 06:08

Наистина свободен дух ... Без капка срам към обществото... Един моторист като мине от единия край на града до другия, събужда (или притеснява) около 200 Хил. души!

Отговори
6 3
1912

1912

22.03.2024 | 17:20

Ловният сезон е открит

Отговори
5 1
д.р Тазобедрев

д.р Тазобедрев

22.03.2024 | 17:53

Преброяване на оцелелите

Отговори
9 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?