Следвайте ни

Световноизвестен продуцент пристига в Пловдив

Великобританският кинопродуцент Стивън Луис Симпсън мести компанията си от Лос Анджелис в Пловдив и на 28-ми април ще представи големия успех на последната си продукцията като лектор на TEDxPlovdiv в Драматичен Театър Пловдив.

Историята на филма му "Нито вълк - нито куче" (Neither Wolf nor Dog) може да бъде определена като невероятна. Филмът е най-дълго задържалият се в киносалоните в САЩ през изминалата година и вниманието към него продължава да расте.

Пред публиката в Драматичния театър ще разкаже как филм, заснет в най-бедните части на САЩ и финансиран от публиката, изминава необичайния път на дистрибуция и продава повече билети от продукциите на Холивуд. Изумителен факт е, че "Нито вълк - нито куче" има по-голям релийз от последните носители на награди от престижния кинофестивал в Кан. Съвсем скоро се очаква филмът да бъде показан и в българските киносалони.

Успехът на филма на Шотландкския кинопродуцент Стивън Люуис Симпсън “Нито Вълк - нито Куче” (Neither Wolf nor Dog) е против всякаква логика и по-специално тази на Холивуд. Филмът е финансиран от публиката, заснет за 18 дни в най-бедните части на Щатите, с много малък екип и 95-годишен главен актьор. Дистрибуцията, ръководена изцяло от продуцентското студио, заснело филма, започва от малките градчета, а вече продава повече билети от филмите на Холивуд в много от големите кина.

Още по-интересно е, че всички дейности, свързани с разпространението, се управляват от Пловдив. Без намесата на голяма фирма за разпространение на филми, продукцията има по-голям релийз от последните носители на награди от Филмовия Фестивал в Кан. Излъчван е в над 140 кина в САЩ и интересът към него все още расте. От много години насам това е най-успешният филм за индианци, който не е сниман в Холивуд, и има най-дългия релийз в Щатите от всички филми за 2017 година. Съвсем скоро се очаква да се появи и в българските кина.

В края на миналата година Симпсън измести голяма част от бизнеса си от Лос Анджелис в Пловдив и сформира екип, който се грижи за  дистрибуцията на филма в САЩ и Канада, както и за започване на разпространението му в европейските киносалони. На 28-ми Април той ще говори пред публиката на TEDxPlovdiv за това как е създал уникалната система за разпространение на филми.

“За мен Пловдив е невероятно място за развитие на фирмата ми. Нуждая се от правилния екип, който да се грижи за дейностите в компанията, а това би било по-скъпо в Лос Анджелис, от колкото е тук. Освен това Пловдив ми харесва много повече като град за живеене.” - казва Симпсън. Надява се да премести и продуцентската си дейност в града под тепетата. 

Едва на 18 години Симпсън става най-младият борсов брокер и търговец във Великобритания. На 23 години режисира първия си игрален филм. Шестте игрални филма, които до сега е заснел, са снимани или в САЩ, или във Великобритания, но в момента планира следващите няколко да бъдат продуцирани в България, централизирайки дейността си в Пловдив.

“Харесва ми да бъда част от ново поколение филмови продуценти, което не се води по правилата на старата система, каквато е Холивуд. Пловдив е град, който сякаш всеки момент ще прелее от креативност. Това, че е културна столица за 2019 година, ще допринесе многократно за развитието на творческата среда в града. Очаквам с нетърпение да се присъединя към случващото се. Споделяйки опита ми на сцената на TEDxPlovdiv, ще мога да се представя на публиката в Пловдив, въвличайки я̀ в уникалното изживяване, каквото е разпространението на филми. Надяваме се, че филмът ще бъде в българските кина съвсем скоро.”

Екранизацията на индианския бестселър “Нито Вълк - нито Куче” (Neither Wolf nor Dog) от Кент Нърбърн (Kent Nerburn) отвежда публиката на едно прочувствено пътешествие през историческия и контрастно на него - съвременен живот и култура на племето Лакота. Чрез ироничия хумор на филма са представени сериозни герои и трогателни сцени, които предизвикват публиката да погледне на света по различен начин.

Главният герой, Дейв Белоглав Орел (Dave Bald Eagle), почина миналата година на достолепната възраст от 97 години. В онзи момент вестта за неговата смърт беше най-четената история на BBC в целия свят. Екипът на предаването All Things Considered,  излъчвано по NPR, дискутираше Белоглав Орел като “най-интересният човек на света.”

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?