Следвайте ни

Световна агенция решава за кредитния рейтинг на Община Пловдив

viber icon

Глобалната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ разглежда кредитния рейтинг на Община Пловдив. Вече са проведени онлайн срещи с кмета Здравко Димитров, зам.-кмета с ресор Финанси Величко Родопски и зам.-кмета "Образование и бизнес развитие" Стефан Стоянов. Разговори предстоят и с останалите заместник кметове в общината. Основните теми, които експертите на „Стандарт енд Пуърс“ обсъждат с местната администрация са икономика, развитие на инфраструктурата, капиталови инвестиции, изпълнение на бюджета, планове за следващите години, дълг и ликвидност и състояние на общинските дружества.

През 2020 г. Пловдив запази своя дългосрочен кредитен рейтинг на ниво “ВВВ-“. Прогнозите тогава бяха стабилни, очакваше се дефицитът на Пловдив да е ограничен в периода 2020-2022 година, тъй като управлението на града ще позволи само умерено увеличение на дълговете и няма да изисква допълнително покритие на ликвидност.

През юни тази година рейтинговата агенция обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво BBB със стабилната перспектива. А по правило нито една община не може да има по-висок рейтинг от този на държавата. В момента единствено кредитният рейтинг на София е равен на този на България.

Очаква се докладът на „Стандарт енд Пуърс“ за община Пловдив да е готов до седмица или десет дни.

 

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?