Следвайте ни

Световен хит: диетата на пещерния човек

viber icon

Актрисите Меган Фокс и Елизабет Хърли, тенисистът Новак Джокович и  певецът Том Джонс са само някои от последователите на диетата на пещерния  човек. С нея се отслабва, без да се гладува и да се броят калориите.  Диетата на  пещерния човек е сбор от правила, чиято цел е възможно по-точно да се следват  хранителните навици на хората от палеолита.  Пещерната диета често е  наричана и палеолитна диета.  Тя се основава на органичната храна, без бобови  и житни култури и млечни храни. Опитът дотук показва, че тази диета е много  ефикасна.
3292-ма анкетирани души заявяват, че, хранейки се по правилата на тази диета,  са постигнали успех в отслабването, а едва 85 души са изразили недоволство от  диетата.  Том Джонс твърди, че с палеолитната диета е успял да свали 13  килограма за пет месеца и се чувства отлично. Специалистите по храненето  обаче предупреждават, че тя е много нездравословна.
Храненето при тази диета  се свежда до копиране на онова, което се яли пещерните хора - като корени,  плодове, семена, риба, месо, миди, яйца, плодове от дърветата и зеленчуци. Не  се позволяват храни като житните култури, млечните храни, бобовите растения,  картофите и захарта.
Протеините се набавят от органично месо, прясна риба и  тревопасни животни. Освен вода може да се пие и кокосово мляко.  Създателите на диетата смятат, че пещерните хора са били по-слаби и по- здрави, защото са се хранели природосъобразно, а освен това са били силно  физически активни, търсейки си храна.  Специалистите по храненето обаче предупреждават, че стриктното спазване на  палеолитната диета изключва много необходими съставки, като влакната,  антиоксидантите, витамин Д и калций, и тя не съответства на потребностите на  съвременния човек.  Критиците посочват, че трябва да се има предвид средната продължителност на  живот на хората от онова време. Според тях е много трудно да се установи дали  тази храна е била здравословна, или просто съобразена с онова време и  тогавашните условия.
Какво трябва да направим, за да придобием здравето на палеолитните хора?  Да бягаме по 15 километра дневно в търсене на плячка, да я убием  собственоръчно, да я нарежем на късове и отнесем 15 километра обратно,  бранейки се от хищници? Всъщност нищо от това няма да е нужно.  Достатъчно е да имитираме начина им на живот - активен спорт,  естествена и позната ни от палеолита храна. Еволюцията ни е дала  останалото, или поне така твърди д-р Лоран Кордейн - един от най-видните  защитници на концепцията.
Какво представлява палеолитната диета?
Подобно на вегетарианството и на разделното хранене палеолитната диета е  модел на хранене, а не калорийно ограничаваща диета. Палеолитната диета е  известна още като диетата на каменната епоха, диета на ловеца и събирача,  диета на пещерния човек. Тя се опитва да копира начина на хранене на ранните хора, зародил се около 2,5  милиона години преди новата ера, преди 10 000 години, когато е възникнало  първичното земеделие.
Идеология
По същество тази диета е изградена върху научни предположения, много от  които не лежат на реална научна основа, а на антропологически теории. Разбира се, като режим на вече 40 години, пещерната диета е обстойно  изследвана и е променяна с годините. Еволюционната медицина, която е базово направление в изучаването на  произхода на заболяванията, отделя сериозно внимание на палеолитната диета.
Основните принципи
- Консумирайте само истински и естествени храни, които могат да се  намерят в природата и да се консумират без значителна термична  обработка.
- Консумирайте само натурални храни, продукт на биоземеделие, за чието  отглеждане не са употребявани стероиди, антибиотици, костно брашно,  нитрати и генномодифицирани организми.
- Ограничете термичната обработка до базовите процеси варене и печене.
- Не консервирайте храната - сушете и замразявайте, респективно не  консумирайте консервирана храна.
-  Не консумирайте модерни подправки, консерванти, овкусители и други  продукти.
Какво кара хората да променят храненето си по този модел?
Последователите на този хранителен режим най-често го приемат и прилагат  въз основа на вярването, че диета, която сме спазвали до началото на неолита, за  2,5 милиона години със сигурност е оказала по-голямо влияние върху  развитието ни и е по-правилна за нас хората, от режим, който спазваме едва  десет хилядолетия. В модела на пещерното хранене има концепции, от които модерният човек  може и трябва да се поучи, за да изгради балансирана и здравословна диета. Извън вярванията, пещерната диета се основава на някои неоспорими мотиви в полза на здравето. Отхвърляйки продуктите на модерното земеделие на зърнените, бобовите  култури, млечните продукти и варивата, тази диета отхвърля много от  токсичните продукти, които присъстват в храните. Тя изпреварва  модерната диета с по-нисък калориен прием, по-ниско съдържание на омега-6  мастни киселини, които имат противъзпалително действие, нищожна консумация  на сол, храни с преди всичко нисък гликемичен индекс и нисък към умерен  гликемичен лоудинг.
Добрите и лошите храни в палеолитната диета
За “добри” са смятани храните, които са присъствали в менюто на праотците ни  от палеолита, а консумацията на “лошите” възниква след навлизане в неолита. Последователите на тази диета обвиняват лошите храни за влошаването на  човешкото здраве.
Ефект на палеолитната диета върху здравето
- Палеолитната диета е по-задоволяваща апетита по отношение грам храна  за калория в сравнение с популярната, препоръчвана концепция за Средиземноморската диета при хора с исхемична болест на сърцето.
- След тримесечни изследвания е забелязано, че пещерната диета подобрява  инсулиновата чувствителност при болни от диабет 2, подобрява  гликемичния контрол и намалява редица сърдечносъдови рискови  фактори в сравнение с препоръчваната класическа диета при диабет 2.
-  Намалява производството на инсулин, като увеличава инсулиновата чувствителност и намалява С-протеините, произвеждани от панкреаса.
-  Понижава кръвното налягане.
Калоричност
Дневната нужда калории за 80-килограмов пещерняк в дни на лов (в онази  епоха това е бил едър мъж) са варирали между 2700 и 3500 ккал според  ежедневната му активност. На практика такова количество енергия няма как да бъде консумирано от по-горе споменатите хранителни източници на път, понеже и плодовете, и  зеленчуците съдържат малко ккал/грам, а носенето им в километри дебнене на плячка би било безумие. Единствената закуска, която въпросните ловци са можели да си позволят, е прясно или сушено месо и ядки, както и каквото намерят по път. Това е  достатъчно, но само за да се забави загубата на тегло. В наши дни спазването на тази диета без броене на калории по рецептите на хитови и популярни книги за здравословно хранене и отслабване най-често ще доведе до такова. Причината е, че сглобяването на висококалорийни блюда по пещерната диета разчита на:
-  плодови сокове и мед;
- ядки;
- мазно сушено месо или мас.
Отслабва ли се от палеолитната диета
Гаранциите за загуба на тегло са две:
- Калориен баланс;
- Умерена към висока физическа активност.
Хората, при които палеолитната диета дава най-добри резултати, са активно  трениращи и с добра хранителна култура, които лесно се ориентират в тов какво количество калории на ден да консумират дори и да не броят калориите. Системното хранене и тренировки тук всъщност правят повече от самата  идеология, понеже същите ефекти могат да бъдат постигнати и с много други  методики на хранене. Ниската средна калоричност на диетата в сравнение с други методики на  хранене благоприятства понижаването на подкожни мазнини дори и при липса  на калориен контрол. Без наличие на спорт или активен разход на енергия не  разчитайте на сериозна промяна в теглото си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Не на диетите

Не на диетите

30.07.2011 | 20:15

Я ги оставете тея простотии. Хапвайте и пийвайте умната. И редовно секс. Първобитниците са живеели средно по 23-29 години ! Нашият живот, средно около 70 години, все пак е относително кратък, за да се лишаваме от нормален живот с добре храна и питие.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?