4232

Светлина в тунела за Югоизточния обход

Строителството започва още тази година

Третата поредна преработка на проекта за Околовръстното на Пловдив ще е готова до 10 юни, научи "Марица". Договорът със столичната проектантска компания "Пътпроект" ЕООД е парафиран на 10 май, а сроковете, които са заложени за промените по ключовото за трафика не само в града, но и в областта трасе, са в рамките на 30 дни.

Промените касаят изграждането на новото трасе от пътната връзка "Скобелева майка" до кръгово кръстовище с Асеновградско шосе. Контрактът е на стойност малко над 10 хил. лева с ДДС. Столичната компания трябва да направи корекции и актуализации по съществуващия вече проект. 

В него трябва да се заложи изграждането на подпорна стена от 150 метра с височина от 1,5 метра, както и съгласуване за изместване 400 kV кабели на Електроенергийния системен оператор. Също така трябва да се препроектира надлезът заради разминаването от 42 см при нивелацията на жп линията в съседство.

Проектът вече се бави повече от три години, но кметът Костадин Димитров обяви още в началото на мандата си, че това ще бъде един от приоритетите му. На среща в края на февруари пък представители на регионалното министерство, АПИ, Община Пловдив, Областната управа, проектантите и строителите се ангажираха да форсират изпълнението му, за да могат дейностите по изграждането да започнат още през тази година.  

Така след 10 юни вече ще може да бъде дадена зелена светлина за дългоочакваното строителство на Югоизточния обход, който ще се прави от строителната фирма "Трейс". Тя вече спечели обществената поръчка на стойност 35 млн. лева, обявена от АПИ през 2022 година. Тогава столичната компания предложи значително по-ниска цена от предвидените от Пътната агенция близо 50 млн. лева за изграждането на трасето. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 13 оценки
4/5 от 13 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Бай Ставри

Бай Ставри

23.05.2024 | 10:03

И като се пренасочи трафика до Скобелева майка до магистрала " Тракия" са 8 км., път строен преди 40 г. Сутрин и вечер сега опашката е до разклона за с.Скутаре, а после.....

Отговори
2 0
Ужас

Ужас

23.05.2024 | 02:46

Еб.ха майката на града тия крадливи политици!Една тяхна фирма"прави" всичките "ремонти" затова и нищо не е наред.Затварят се улици за години...Пловдивчани спят .Вместо да им строшат главите на тия паразити.

Отговори
9 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?