4232

Светлина в тунела: Три добри и една лоша новина за икономиката под тепетата

Пловдив се развив​а, като това развитие върви ръка за ръка с т.нар. "грешки на растежа". Усещаме ги всички ​- презастрояване, ужасен трафик, липса на места за паркиране, недостатъчно места в ясли и градини и т.н. Това обаче е лошата страна на ситуацията. Оптимистичната е, че щом има хора, ще има и бизнес

Добрите новини в икономиката на Пловдив са няколко - инвестиции има, отварят се нови работни места, производствените предприятия се модернизират и автоматизират и стават доста по-приятно място за работа. В Тракия икономическа зона има над 200 големи компании, които дават хляб на над 50 000 души. Търговията също върви с пълна пара и доказателство за това е, че в града влизат все нови и нови вериги, като например "Джъмбо", "Айко", "Карфур" и др. Но както казват лидерите - „всичко започва от хората“. Накуп в Пловдив се намира много образована работна ръка покрай университетите. Компаниите се научиха да си "отглеждат" кадрите от студентската скамейка, та дори и от гимназията. Има и хора, които целенасочено се завръщат от чужбина и се установяват трайно в града на тепетата. Отделно, статистиката неформално преброи и 24 000 експати (чужденци, избрали да живеят и работят от тук) и 9100 нови жители пред 2021 г.  

Лошата новина е, че от години областта е на шесто място сред 28-те области по размер на трудовите възнаграждения и не може да отлепи оттам. Според последните данни на НСИ за третото тримесечие хората тук са се подписвали средно под фиш със заплата от 1736 лева. Средното за страната бе точно 2000 лева. 

Вечният втори  

Какво показва бизнес визитката на Пловдивско? С произведена продукция от 20,1 млрд. лв., или 36,4 хил. лв. на човек от населението, през 2021 г. икономически център „Пловдив-Марица-Раковски“ е вторият по мащаб в страната, става ясно от изследването на Института за пазарна икономика „Икономическите центрове на България“. Ръстът на добавената стойност в рамките на десетилетието е най-бързият сред 16-те центъра - 113%, най-вече в резултат на ускореното развитие на индустриалните райони, коментират оттам. Добавената стойност е концентрирана в община Пловдив (74%), като значителен дял имат и "Марица" (8,1%), Асеновград (3,6%), "Родопи" (3,5%) и Раковски (3,3%). Водещ отрасъл е преработващата промишленост с 39% от добавената стойност, следвана от търговията (20%), здравеопазването (8%) и строителството (6,1%).

Регионът от години се очертава и като втори център на IT и аутсорсинг индустрията, като няма никакъв шанс да излезе пред столицата въпреки всички конкурентни предимства, които се изтъкват, като например значително по-спокойният живот в сравнение със София.

Трудови мигранти

Всички периферни общини са донори на работ­на сила на Пловдив. Броят на хората, които пътуват всеки ден от периферията до град Пловдив за работа, надхвърля 25 хиляди души. Водещо място в това отношение заема ​община "Родопи", където 49% от заетите, или 6,6 хил. души, пътуват всеки ден до Пловдив, други 5,2 хил. идват от "Марица", а 4,2 хил. души пътуват от Асеновград. Значите­лен източник на работници за по-малките ядра пък е самата ​община Пловдив, като 3,2 хил. души пътуват всеки ден до ​община "Марица", други 850 ​души - до Раковски, сочат данните на ИПИ. Тези трудови мигранти са част от проблема с тапите сутрин и следобед на входно-изходните артерии на града, но без тях икономиката би зациклила неспасяемо. 

Структурата на работната сила обаче не е много обещаваща. За успокоение -така е навсякъде в страната.

Коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на 15​-19 го­дини към това на 60​-64 години е малко по-висок от средния - 66,9% в областта, спрямо 65,7% в страната. Това означава, че на всеки 100 души, на които им предстои да излязат от ра­ботния процес през следващите няколко години, съответстват 67 младежи, които ще се влеят в пазара на труда. И те, с техните вноски, ще трябва да издържат армията от пенсионери, с дотация от държавата, разбира се. 

Твърде много хора на бюджетна издръжка

Това е вечната дъвка, която се дъвче шумно преди избори, а после се скрива някъде до следващите. Извън хората, работещи в териториалните подразделения на държавните структури, към Община Пловдив има 14 общински предприятия, създадени по Закона за общинската собственост. За сравнение - в най-голямата Столична община те са само 10, а във Варна и Бургас, с които традиционно се съизмерваме, са съответно 8 и 6. Данните са на ИПИ за 2021 г. от поредицата „265 истории за икономика“. В Пловдив Общината движи обредните дейности, комуналните услуги, почистването, озеленяването, охраната, паркингите и др. В общинските предприятия работят малко над 2300 души - тоест 1,7% от наетите в цялата икономика на общината лица за 2021 г., посочват от ИПИ.  Пак по техни данни, най-големите предприятия в Общината според броя заети и стойността на извършените разходи са „Чистота“, „Градини и паркове“ и "Общинска охрана“.

Изоставаме със субсидиите

Област Пловдив обаче изостава при усвояването на евро­пейски средства. Към 30 юни 2023 г. стойността на изпла­тените суми на бенефициенти по оперативните програми е 2165 лв. на човек от населението. За сравнение, средното за страната е 2836 лв. В рамките на областта най-много средства усвояват общи­ните Хисаря и Кричим.

И събираемостта на данъците куца

Събираемостта на данък МПС в община Пловдив е сравнително ниска. За 2022 г. е 72.8%, се посочва в интерактивните таблици за общините на ИПИ. За сравнение ​- в "Родопи" е 80.7%, в Асеновград ​- 77.9%, а  в "Марица" - 74.3%. От данъка върху недвижимите имоти местната администрация е успяла да събере едва 80.3%. Което не е добър атестат, тъй като това са приходи, които са разчетени в бюджета на Пловдив. 

 

Ниската безработица е бич за работодателите

През 2022 г. безработицата в икономически център „Пловдив-Марица-Раковски“ по данни на Агенцията по заетостта е 4%, което е по-ниско от средното за страната. Но има значителни разлики между общините в състава му - от 2,5% в Пловдив и 3,1% в "Марица" до 11,3% в Брацигово и Кричим и 14,5% в Брезово. Местният пазар на труда е много динамичен, което се потвърждава от ниския дял на регистрираните над година в бюрата по труда от Агенцията по заетостта лица - той е относително висок единствено в Раковски (2,1% от населението), посочват от ИПИ. 

Това обаче не е добре за работодателите, които са принудени да събират служители в радиус от 50 км. По подразбиране, организацията по транспорта е за сметка на компаниите и това е немалък разход за тях. Но друг начин нямат. Всъщност имат, но той пък съвсем не им е по вкуса - да вдигат заплати, за да запазят ценните си и обучени кадри. 

Както навсякъде в страната, така и тук трудовите възнаграждения в частния сектор изостават от тези в обществения. Конкретно през третото тримесечие на т.г. - заетите в частния сектор в Пловдивска област са взимали средно 1662 лева, а в обществения - 1958 лв.

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 4 оценки
3.8/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пловдив - град на далаверите

Пловдив - град на далаверите

07.12.2023 | 10:11

Пловдив е като цяло шанаджийски град и доста фирми (даже и големи, западни) дават пари под масата. Не осигуряват на пълна заплата. Затова областта вместо да е на 2ро място, е на 6то. Ако стане както в София - там вече 90+% от фирмите осигуряват на реална заплата, областта ще стане на 2ро място, където трябва да бъде. Почива само на стари лаври, този град, а реално има много проблеми за оправяне. Можеше поне да се поучи от лошия пример на София с кв. Манастирски ливади или кв. Витоша и бруталното презастрояване - как да не се прави, но не... те пловдивчани искат сами да открият топлата вода. Много грешки можеше да са спесетни. Но не са. И градът ще страда още повече от това.

Отговори
5 1
Батко

Батко

07.12.2023 | 08:42

Работодателите са пълен айляк, както и служителите :D Проблем има само в главите на журналята. Пловдив е град със затихващи функции. Перачница на пари за ГЕРБ :D

Отговори
6 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?