Следвайте ни

Сватбите в Пловдив само с бележка заради COVID-19

viber icon

Нова заповед на кмета Здравко Димитров слага край на шумните празненства и купона в Пловдив. Градоначалникът разпореди на всички общински предприятия и институции нова организация на работа и спазване на противоепидемичните мерки, въведени с последната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.   

От днес всички събития и мероприятия на открито и закрито ще се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и на всички противоепидемични мерки.

До неделя включително се допуска провеждането на предварително организирани сватби, кръщенета и други групови празненства след предварително разрешение, издадено от Областния кризисен щаб.

На директорите на детски градини и ясли е разпоредено да допускат за посещение само деца, които са вече записани през учебната 2019/2020 г.  Необходимо е те да осигурят работата с децата, доколкото е възможно, в една и съща група и с един и същ персонал, което да предотврати контакта между децата от различните групи. Освен това директорите трябва да осигурят дезинфекция и проветряване на всички помещения три пъти дневно, а възпитателите да провеждат колкото се може повече от дейностите на открито.

Кметът е разпоредил на директорите на регионалните музеи, Градската художествена галерия, на Общински институт „Старинен Пловдив“ и Народна библиотека „Иван Вазов“ да организират въвеждането на противоепидемични мерки в управляваните от тях обекти, в това число да се допускат посетители при спазване на изискването за физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м и при задължително носене на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата.

На директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ е възложено да се следи за спазване на мерките срещу заразата в градския транспорт, както и да се засили дезинфекцията на автобусите. Униформените от звено „Общинска полиция“ също ежедневно ще извършват проверки в рейсовете за носене на маски.

Разпоредено е също директорите на общинските лечебни заведения да предприемат своевременни действия за осигуряване на лични предпазни средства и дезинфектанти за работещия медицински персонал.

Заместник-кметовете с ресори „Култура, археология и туризъм“ и „Спорт и младежки дейности“, „Обществен ред“ и на директора на ОИ „Старинен Пловдив“ трябва да дадат указания на организаторите на мероприятия и събития в периода 10-15 юли, за да осигурят контрол по спазване на временните противоепидемични мерки. 

Според последната заповед на кмета Здравко Димитров всяко събитие на територията на община Пловдив ще се съгласува с Областния кризисен щаб от отдел „Обществен ред и управление при кризи“ в срок от поне 24 часа преди датата на провеждането му.  

ОП „Чистота“ ще продължи по график засилено да дезинфекцира улиците, пешеходните зони, заслоните на автобусните спирки, контейнерите за отпадъци и пространствата около тях. 

Остават в сила и забраните, обявени в четвъртък. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, ще се провеждат без публика на открито и на закрито. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Налага се забрана за групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито, в това число сватби, балове и други, от 13 юли.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

doktor

doktor

11.07.2020 | 09:25

След дъжд -качулка и след сватба- булка! Футболни мачове и празненствата на и с футболистите, глупостите с балове и дискотеки- сега берем плодовете.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?