Свършиха лекарства за онкоболни

Пациентите принудени да ги купуват от аптеките

Онкоболни от Пазарджик са сигнализирали Асоциацията за липса на два скъпоструващи медикамента в аптеката на диспансера в Пловдив. Става въпрос за лекарствата "Зомета" и "Ремидекс", които липсват в аптечната мрежа на онкодиспансерите, съобщи председателката на асоциацията Мария Чергарова. "Зомета" се използва за лечение на костни метастази, за да се предотвратят усложненията, засягащи костите. Прилага се и за намаляване на количеството на калций в кръвта, когато то е твърде високо поради наличието на тумор.

Повече от два месеца онкоболни от Пазарджик се оплакват, че не са си получавали лекарството, а една опаковка струва повече от триста лева. Подобна е и цената на другия липсващ медикамент "Ремидекс", който се изписва на жени, оперирани от рак на гърдата, и трябва да се взима всеки месец. Една опаковка е от 28 таблетки. Необяснимо е защо това лекарство все още не е доставено в Онкодиспансерите при положение, че в Здравното министерство още преди две седмици е подписан анекс за неговата доставка, заяви Мария Чергарова.

Лекарството го има в наличност, а не е преразпределено, което оставя стотици болни от рак без необходимото лечение, коментира председателката на Асоциацията на онкоболните в Пазарджик. Много хора не са наясно дали ще продължат терапията си. Не може онкоболни с такива сериозни здравословни проблеми да са принудени да си търсят лекарството по аптеките и да плащат за него при положение, че трябва да го получават безплатно, допълни Чергарова. Тя припомни, че проблеми с препарата "Зомета" е имало и през май, но след подаден от нейна страна сигнал до Здравното министерство доставките са били възстановени.   

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?