Следвайте ни

Свършиха лекарства за онкоболни

Пациентите принудени да ги купуват от аптеките

viber icon

Онкоболни от Пазарджик са сигнализирали Асоциацията за липса на два скъпоструващи медикамента в аптеката на диспансера в Пловдив. Става въпрос за лекарствата "Зомета" и "Ремидекс", които липсват в аптечната мрежа на онкодиспансерите, съобщи председателката на асоциацията Мария Чергарова. "Зомета" се използва за лечение на костни метастази, за да се предотвратят усложненията, засягащи костите. Прилага се и за намаляване на количеството на калций в кръвта, когато то е твърде високо поради наличието на тумор.

Повече от два месеца онкоболни от Пазарджик се оплакват, че не са си получавали лекарството, а една опаковка струва повече от триста лева. Подобна е и цената на другия липсващ медикамент "Ремидекс", който се изписва на жени, оперирани от рак на гърдата, и трябва да се взима всеки месец. Една опаковка е от 28 таблетки. Необяснимо е защо това лекарство все още не е доставено в Онкодиспансерите при положение, че в Здравното министерство още преди две седмици е подписан анекс за неговата доставка, заяви Мария Чергарова.

Лекарството го има в наличност, а не е преразпределено, което оставя стотици болни от рак без необходимото лечение, коментира председателката на Асоциацията на онкоболните в Пазарджик. Много хора не са наясно дали ще продължат терапията си. Не може онкоболни с такива сериозни здравословни проблеми да са принудени да си търсят лекарството по аптеките и да плащат за него при положение, че трябва да го получават безплатно, допълни Чергарова. Тя припомни, че проблеми с препарата "Зомета" е имало и през май, но след подаден от нейна страна сигнал до Здравното министерство доставките са били възстановени.   

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?