Следвайте ни

Сурвакат американския посланик Мустафа за ромската Нова година

Тя приема шестокласници от циганската, турската и българската общност в Караджово

viber icon

Деца от ромската, турската и българската общност  в Караджово ще сурвакат утре американския посланик у нас Херо Мустафа по  повод  циганската Нова година. Подготвили са й възстановка на обичая на Василица, едно хоро и баница с късмети.

След като изтегли своето наричане сред всички, които поетично и с намигване е съставила учителката Мая Здравкова, ще дойде ред на послание към децата  и от  първата дама на американската дипломация у нас. 12-те тийнейджъри от 6. клас са любопитни каква е рецептата за успех на жена, която като тях е от „друга” общност – Херо Мустафа е кюрдска имигрантка от Ирак, направила кариера в различни служби в САЩ, която днес е спец по въпросите на Близкия Изток и говори 9 езика: английски, кюрдски, арабски, фарси, хинди, руски, турски, испански и гръцки.

Държа с нея да се срещнат деца от трите общности в нашето училище, за да покажем идентичността на всяка от тях, каза директорката на ОУ „Васил Левски” в Караджово Красимира Благоева.

Визитата тази година е знакова и по още една причина – сред ръководителите на групата е Бойчо Кочев. Днес той е медиатор в школото, а през 2009 г.  като петокласник е едно от ромчетата, които сурвакат за Банго Васил тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов в първата акция на Център „Амалипе” деца от малцинствата да гостуват на различни институции, за да представят своите обичаи.

С тази мисия към столицата поемат и още пратеници на  Пловдивска област. Деца от ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски ще гостуват във фондация „Америка за България”, а от ОУ „Гео Милев” в Белозем – в посолството на Словакия. Възпитаници на школото в село Искра пък ще приеме посолството на Нидерландия.

Общо 42 институции са пожелали да участват в инициативата на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. На гости на министъра на образованието Красимир Вълчев ще са деца от Обединено училище „Петко Р. Славейков” в  село Джулюница във великотърновския край. А при президента отиват деца от СУ „Васил Левски” в Ябланица.

Целта е да се представи ромската култура и да се проправи мост между общностите, които да съжителстват в разбирателство и да почитат взаимно празниците и обичаите си.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?