49

Суперизтребителят F-35 пази пловдивското небе СНИМКИ

Четирите супермодерни изтребителя F-35 на кралство Нидерландия официално встъпиха в дежурство по Air Policing в българското небе.

Нидерландците, чийто екип е около 100 души, пристигнаха тук на 5 април, но досега са адаптирали системите си с нашите авиационни платформи.

Самолетите са 5-о поколение и дори сега не е разрешено да бъдат снимани двигателите им отзад. За престоя им в България за тях са построени специални временни хангари.

Два от базираните в Граф Игнатиево самолети направиха бърз демонстрационен полет. Паркираният на пистата наш МиГ-29 изглеждаше до холандския самолет като музеен експонат.

На представянето на нидерландската въздушна група присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на кралство Нидерландия Н. Пр. Симон ван дер Бург и командващият ВВС ген.-лейтенант Денис Лаут.

„Трябва да помним, че сме тук и сме свободни, докато народът на Украйна страда от бруталната агресия на Русия. Ние трябва да мислим за украинците днес”, каза нидерландският генерал. 

Адмирал Емил Ефтимов припомни, че досега в Air Policing са участвали Италия и два пъти от ВВС на Съединените щати, а от началото на този година и от страна на кралство Испания.

„Към това се пристъпва, когато в отделни региони на алианса се изисква демонстриране на решимост за ангажимент към регионалната програма”, каза адм. Ефтимов.

Неспоменаването на войната в Украйна направи впечатление на нидерландски журналист, който го попита защо е така.  

„Наблегнах на факта, че мисията по Air Policing се носи от няколко години в България и тя е резултата на променената среда на сигурност на югоизточния фланг на НАТО от 2014 година. Оттогава досега алиансът постоянно се адаптира към механизмите на колективната сигурност”, отговори адм. Ефтимов.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Истината

Истината

15.04.2022 | 09:05

окупационните военни бази на САЩ в България, както и над 800 техни окупационни имперски бази по Земята преди всичко пазят интересите на Шайките, управляващи САЩ. като спомагателна задача чуждите наемници имат и защитата на местните колониални администрации, обслужващи Началниците си по пълна програма. Вкл и с плащане на васален данък

Отговори
1 0
УкроНюз

УкроНюз

14.04.2022 | 18:17

Въх,май ние трябва да се пазим. Последно,къде падна такова желязо без бой??? В Японско море ? Забравям,пуста гинко билоба. Няма ефект. Така,че пазете се , пловдивчани, гледайте нагоре понякога. Изненади дебнат от всякъде.

Отговори
2 2
656

656

14.04.2022 | 18:38

Интересно от какво ни пази и от кого

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?