1939

Студенти по право разнищиха казус за домашно насилие в Пловдив СНИМКИ

Студенти по право изготвиха обвиниха домашен насилник в Деня на отворените врати в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура в Пловдив 

Студенти по право от трети курс в ПУ „Паисий Хилендарски“ изготвиха проект за обвинителен акт по реален казус за домашно насилие заедно с магистрати. Поводът бе Деня на отворените врати на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура в Пловдив, който се проведе днес. Тази година инициативата се провежда под надслов „Открито за съдебната власт“.  Като експерти при решаване на казуса се включиха представители на неправителствени организации, подпомагащи жертвите на домашно насилие. Психологът Невена Божилова от „Зонта клуб – Пловдив“ и Консултантско бюра „Напредък 7“, адвокатите Марияна Каварджикова и Татяна Рисковска от фондация „Да“ обясниха как се оказва подкрепа на пострадалите жени и за защитата им в кризисни центрове.  Приветствие към бъдещите юристи направи заместник-апелативният прокурор Румен Попов.  

В дискусията участваха Николай Божилов, прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор, и Димитър Пехливанов, прокурор в Районната прокуратура.  Гост беше Мария Симеонова, преподавател по наказателен процес. Студентите обсъдиха своите предложения за това какви факти ще включат в обвинителния акт, как да бъде квалифицирано престъплението и защо. В края на срещата бъдещите юристи обобщиха своите тези и заедно с прокурорите и изготвиха проекта за обвинителния акт. 

По-рано днес, отново по повод Деня на отворените врати в прокуратурата гостуваха ученици от 11 клас от паралелката „Съдебна администрация“ в Търговската гимназия. Бъдещите съдебни служители бяха запознати с работата на администрацията. Гости в Деня на отворените врати бяха и ученици от Евроклуба на Търговската гимназия.По повод Деня на отворените врати пък ученици от Националната художествена гимназия  „Цанко Лавренов“ откриха днес изложба „Хълмовете на Пловдив“ в сградата на Прокуратурата.Събитието е посветено на 143 години от приемането на Първата конституция на България – Търновската  и професионалния празник на българските юристи и съдебни служители – 16 април.  

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?