Следвайте ни

Студенти и преподаватели от ПУ засадиха чинари на Лазаровден ВИДЕО

viber icon

Студенти и преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски“ залесиха свободните зони на Новата сграда и общежитията с чинари. Това се случи на Лазаровден и в навечерието на Цветница, но засаждането на дръвчета няма да бъде единично. Те планират да залесят всички свободни площи и да създадат  споделени пространства на открито на територията около всички сгради на университета и неговите филиали. 

"Избрахме чинарите, защото са широколистни дървета с по-голяма листна площ и ще могат да дадат на атмосферата по-голямо количество кислород, от който ние все повече се нуждаем. Искаме Пловдивският университет да даде кислородни маски на града и на своите студенти", каза проф. Румен Младенов, ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“ и добави, че замърсяването на въздуха от автомобили в Пловдив е голямо.   Зам.-ректорът на висшето учебно заведение доц. Надя Чернева пък си пожела чинарите да бъдат дълголетни и да са символ на стабилитета на университета. 

Всеки факултет и филиал на университета посади свое дърво, като идеята е да се оформи алея на чинарите в зоната между новата спортна зала, Новата сграда и зоната на общежитията.

"Това дърво синтактично ли е?", пошегува се гл. ас. Борян Янев от Филологически факултет преди да нарами лопатата и да започне да засажда. А групата от факултета констатира, че техният чинар ще живее най-дълго. 

Историкът Дамян Борисов, който преподава във филиала в Кърджали и в Пловдив,  пък си беше довел помощник - 4-годишната му дъщеря Яница. Той и семейството му живеят в Асеновград и всяка година засаждат по едно дръвче. 

Украинецът Илия Кирилев, който следва софтуерно инженерство у нас, също усърдно засади дръвчето на Факултета по икономически и социални науки. Той обясни, че курса му е подхожда с изключителна отговорност към природата.

Студенти и преподаватели посадиха общо 24 чинара. "11 това е символиката на университета - 9 факултета и 2 филиала", разясни доц. Надя Чернева. Другите 13 дръвчета са в близост до оградата на общежитията от западната страна. Те ще бъдат посадени под формата на буквата "П", като идеята е да се направи препратка към името на университета. 

Кампанията е част от плана за отбелязване на 60-годишнината на пловдивската Алма матер и ще продължи с привличане на партньорски институции, които да се включат в каузата за опазване и облагородяване на природната среда.  Студенти и преподаватели подкрепят и президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, която е ежегодна и ще се провежда два пъти годишно – през пролетта и през есента в различни части на страната. Идеята на инициативата на държавния глава да е чрез доброволен труд да се засадят характерните за всеки район дървесни видове там, където ги няма, и така да се съхранят климатичните дадености на страната.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?