Следвайте ни

Строят нова подпорна стена на Сахат тепе СНИМКИ

viber icon

Строежът на новата подпорна стена и реставрацията на напуканата Часовникова кула на Дановия хълм /Сахат тепе/ ще започне след десетина дни.

Дотогава се очаква да бъдат получените одобрените проекти от НИНПК. Това е причината върхът на хълма да прилича на една голяма строителна площадка с купища камъни и изваден паваж.

Подпорната стена е на върха от западната стена на тепето. Тя имаше опасни пукнатини причинени от корените на старо дърво и преди месеци почти се самосрути.

„Чакаме да получим одобрения проект за текущия ремонт и така мястото ще стане отново безопасно”, каза кметът на „Централен” Георги Стаменов. 

Одобрен проект се чака и за старата Часовникова кула. Тя е обградена от строително скеле, но работа по нея още няма.

По цялата й фасада имаше големи пукнатини. Проектът от НИНКН ще изиска да се възстанови оригиналната османска зидария. 

Заедно с храма „Свети Николай”, Джумая джамия и Имарет джамия, тя е най-старата запазена сграда в града.

Първоначално за нея се предвиждаше да бъде възстановена наблюдателната площадка, използвана от пловдивските пожарникари от 18 до началото на 20-и век.

„Във вида си от 16 век кулата няма такава площадка. Ако я направим, значи да й дадем вид от по-друго време”, обясни кметът Стаменов. 

Последната рестраврация на Часовниковата кула е от 1981 година. Тогава се премахва пожарникарската площадка и тя връща най-ранния си вид.

До този момент последният етаж е бил от кирпич и паянтови стени. Тогава на него правят шайба от стоманобетон и го доизграждат с камъни и тухли. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?