71

Строителите заложиха капан за новата учебна година в Пловдив

Придвижването до училище ще бъде кошмар за много родители и деца

Тежък трафик се задава в Пловдив  с началото на учебната година, когато като правило много от родителите лично возят децата си до учебните заведения и детски градини, включително от близките села. В града регистрираните коли са над 200 000, хиляди прииждат отвън, но в последните 30 години Пловдив си остана почти със същите тесни пътища, строени предимно за градския и ведомствен транспорт.

Ремонтите на ключови булеварди, чиято необходимост не би оспорил никой, създават допълнителни затруднения в трафик, а стартът на новата учебна година ще бъде неизбежно съпроводен с големи задръствания почти във всички райони на Пловдив. Този път ситуацията е безпрецедентна, тъй като Общината, ВиК ЕООД и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) в момента изпълняват в града проекти за милиони левове.

Проблемът е, че                      

договорените срокове и линейните графици далеч невинаги се изпълняват

от строителните компании. Като резултат Пловдив си остава под окупация на багери на възлови места.

Софийската фирма „Трейс Груп Холд“, която изгражда подлеза под Централна гара между бул. „Васил Априлов“ и „Македония“ по договор с НКЖИ, трябваше до 15 септември да отвори бул. „Христо Ботев“ и кръговото кръстовище с бул. „Руски“ и ул. „Иван Вазов“, за да осигури нормално преминаване. Една седмица до началото на учебната година булевардът и колелото са строителна площадка, а от компанията предупредиха, че заради тежките подземни съоръжения удължават срока до средата на октомври.

Това означава, че пак ще пъплим в задръствания по обходния маршрут - тясната павирана улица „Любен Каравелов“ и в индианска нишка по временния път през паркинга на гарата. Автобусите с номера 12,16, 17, 18, 24, 113, 116 и 222 също ще се движат покрай Стоматологичния факултет, удължавайки времето за пътуване на учениците.  

Така изглежда един от участъците на бул. "Александър Стамболийски"

 

След приключване на строителните работи около гарата движението ще си остане затруднено, защото изграждането на подлеза ще продължи по бул. „Васил Априлов“, който и сега е затворен от колелото до кръстовището с ул. „Любен Каравелов“. Според предварителните планове на НКЖИ и изпълнителите пробивът трябва да бъде завършен след една година. Достъп до СУ „Св. Климент Охридски“ има само по страничните улици.

Още по-големи драми в трафика предстоят със затварянето на Бетонния мост,

което според линейния график се планира в края на септември - началото на октомври. Предварителният срок за ремонта е 5-6 месеца, тоест почти през цялата учебна година. Само два са обходните маршрути между районите „Южен“ и „Централен“ - по надлез „Родопи“ и по Коматевско шосе пак през гарата по бул. „Христо Ботев“, което отсега хвърля в ужас шофьорите.

Единственият завършен ремонт е на бул. „Хаджи Димитър“. От фирма „София Асфалт“, която изпълнява поръчката, удържаха на думата да пуснат трафика до 15 септември и възстановиха движението по двете платна още през август. Реконструкцията на пътя продължи една година с подмяна на ВиК, уличното осветление, пешеходните тротоари.

Извън всички линейни графици се проточи реконструкцията на ключовата ул. „Даме Груев“, която свързва бул. „Македония“ и Кукленско шосе. По думите на кмета Здравко Димитров, изпълнителят „Парсек Груп“ е обещал да приключи с асфалтирането в участъка от ул. „Охрид“ до „Братя Бъкстон“ до 7 септември, но го е отсрочил до 14 септември. Към този момент улицата е на чакъл и пръст.

Най-трагично е състоянието на бул. „Александър Стамболийски“, където софийският консорциум „Еко проект“ изгражда обходен колектор по договор с ВиК. Възловото трасе между Коматевско и Кукленско шосе  е разкопано на няколко места, но се работи само в източния край до индустриалната зона и между ул. „Димитър Талев“ и „Стефан Стамболов“. От миналия декември до сега асфалт е положен само от кръстовището с „Димитър Талев“ на стотина метра към затвора.

Родителите от ЖР „Южен“ са силно притеснени как децата ще стигат до ОУ „Димитър Талев“

по разкопания булевард, с разбити тротоари и между багерите. Притеснен е и директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов, защото на много места на бул. „Александър Стамблийски“ е прекъснато улично осветление заради ремонта.

Учениците ще вървят между багерите до ОУ "Димитър Талев"

Бул. „Дунав“ ще се отвори за движение, но само частично - след като изпълнителите на водния цикъл приключат с асфалтирането между колелото на Брезовско шосе и ул. „Васил Левски“. Останалата част на булеварда към гара Филипово си остава строителна площадка и през учебната година.

 Част от  Брезовско шосе е без маркировка след ремонт и с два изкопа, заради които шофьорите са принудени да заобикалят булеварда или се пробват в слалом по тесните вътрешни улички. Изпълнението на проекта е просрочено от ПИМК вече с близо 9 месеца.

Тепърва предстои още едно тежко изпитание за трафика - затваряне на входа на Рогошко шосе за основен ремонт. Строителите от фирма „ИСА-2000“ се готвят за асфалтиране на над 500 метра вътрешен път към индустриалната зона и след като го завършат, ще работят на самия булевард. Твърдят, че няма как да осигурят безопасност, ако колите минават покрай багерите.

 

Затварят още една отсечка от бул. "Стамболийски"

Половината от автобусите са с променени маршрути
Снимка от Наташа Манева

 Поредният участък се затваря на бул."Александър Стамболийски" от днес чак до 12 януари, без да са асфалтирани  останалите разкопани отсечки. Движението се спира между кръстовищата с ул. „Стефан Стамболов“ и „Никола Димков“ /до ДГ "Валентина"/ , предупредиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.

Причината за промените в трафика е изграждането на южния обходен колектор по европроекта на ВиК. Кръстовището на булеварда с ул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Асен Христофоров“ остава отворено за движение в посока север-юг и обратно. Участък между ул. "Димитър Талев" и "Стефан Стамболов" е разкопан.

Маршрутите на автобусни линии №1, 16 и 36  се променят частично. автобусите по линия № 16 ще минават директно от Младежкия хълм по бул. "Христо Ботев" и Коматевско шосе до обръщалото на бул. "Александър Стамболийски", рейсовете № 36 ще се движат по бул. "Никола Вапцаров" и Коматевско шосе. 

 

Разкопават пак кръстовището на ул. "Даме Груев" и "Пере Тошев"

От Община Пловдив предупреждават пешеходците да не вървят по улицата, защото е опасно

Кръстовището на ул. "Даме Груев" и "Пере Тошев" се затваря от днес за изграждането на подземните комуникации. Движението се спира до 18 септември. Преди няколко месеца през този участък не можеше да се мине с кола, тъй като беше разкопан, но след това загражденията бяха премахнати, без да е възстановена настилката. Сега отново се налага шофьорите да кръстосват квартала по обходни и тесни улички, за да стигнат до Събота пазара. 

От Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" предупреждават пешеходците да не преминават и през другите все още затворени участъци на „Даме Груев“, където продължават строително-монтажните работи. Фирмата изпълнител е уверила, че полага усилия за скорошното цялостно завършване на обекта.

Багери работеха вчера около читалище "Христо Ботев". Пешеходните тротоари не са завършени, а самата улица е непроходима. Около сградата на бившето кино, където е предвидена рампа, също предстои доста работа, преди да се пусне движението. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Диди

Диди

12.09.2023 | 15:33

Трябва да сте наясно преди да гласувате, че ще се появят през следващия мандат градска железница и ЖП линия на пилони до филипово. Много скъпо струващи простотии. Следващия кмет трябва да е с характер и като куче да изрине некъдърниците. Не като Зику и об.съвет да стоят в партер пред БДЖ.

Отговори
4 0
кошмар

кошмар

12.09.2023 | 15:20

ЧЕ ТО КОЕ НЕ Е ''кошмар'' В ПЛОВДИВ???

Отговори
4 0
Нямам думи

Нямам думи

12.09.2023 | 12:36

Това е пълен и д и о т и з ъ м !!!

Отговори
7 0
Попов

Попов

12.09.2023 | 10:33

ДА СМЕ НАЯСНО: Капанът не е заложен от строители, а от кметовете на ГЕРБ през последни 12 години - Иван Тотев - Мамин и Здравко Димитров - Зику. А пловдивчани, ако се подхлъзнат и гласуват за тъпичкото кметче на Тракия К. Димитров от ГЕРБ, с речников запас от 100 думи, все едно са гласували за Мамин и Зику, които съсипаха града.

Отговори
8 2
axds

axds

12.09.2023 | 10:22

Въпрос е, че промяна трудно ще стане с познати лица, които през годините са били в различни партий или са подкрепяли тези, които управляват сега. Нека всеки си направи труда да проследи всички познати муцуни колко партий са сменили и че каквото и да говорят всичко си продължава по стария начин. Докато няма законов начин даден политик да бъде отзован от хората които са гласували за него след като видят, че не прави това за което е говорил преди изборите, няма никакъв смисъл от тази система и гласуване.

Отговори
3 1
Филибелия

Филибелия

12.09.2023 | 10:09

Ремонт на ремонта на ремонта, никога нескончаемите безобразия по новите обекти, града е като зона на военни действия от години. Гражданите са подложени на систематичен тормоз, засега поздравяват най-редовно майките и жените на тези които им причиняват това. Голямото разчистване на сметки ще е на 29.10. Пловдив ще покаже червен картон на сегашните. Време е за закъснялата промяна, гражданите жадуват за нея.

Отговори
8 1
Давай!

Давай!

12.09.2023 | 12:39

БСП чака такива като теб !

Отговори
1 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?