1939

Строителите се завръщат на Брезовско шосе

Под зоркия поглед на археолозите

Строителните работи се възобновяват от днес на Брезовско шосе, където се изпълнява проектът за воден цикъл „Брезовско шосе-Дунав” на стойност 20 млн. лева.

Монтажът на огромния колектор беше спрян преди десет дни, защото в участъка на ремонта попада древна селищна могила, чийто най-ранент пласт датира от петото хилядолетие преди Христа, а най-горният - 3. век след Христа.

„От понеделник трима археолози ще наблюдават строително-монтажните работи и ако отдолу се намерят археологически находки, ще ги заснемат и ще документират, както изисква законът”, обясни за „Марица” директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов.

Отсечката, за която се предполага, че може да има останки от антични градежи, е 300 метра. От двете страни на булеварда има сгради, построени също в периметъра на могилата.

Реконструкцията на Брезовско шосе се извършва в началото на булеварда, на 300-400 метра околовръстния път.  Шофьорите, които всеки ден пътуват по този път, са изнервени, защото са принудени да обикалят по тесен път и обход и да чакат в задръствания. Строителите обясняват бавната работа със сложния процес - тръбата със сечение 2,50 метра се полага в изкоп, дълбок близо 10 метра.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?