46
Следвайте ни

Строители отказват договори по спечелени търгове в Пловдив

От "Парсек груп" са уведомили, че парите за санирането на блока на бул. "България" също не стигат

viber icon

Управителят на фирма "Парсек груп", която спечели обществената поръчка за реконструкцията на ул. „Владая” в район „Източен”, все още не е решил дали да подпише договора в Община Пловдив. Причината е рязкото поскъпване на материалите и горивата. Бизнесменът Бончо Бонев не е сигурен, че договорените 2,2 млн. лева ще са достатъчни за ремонта.  

Допълнителни средства заради ценовия шок ще искат от фирма „Парсек груп” и по други два договора с Община Пловдив  - за разширението на ул. „Даме Груев” и санирането на блока на бул. „България” 45 и 47.   

Строителите са в готовност да стартират реконструкцията утре, след като теренът  между бул. „Македония” и ул. „Охрид” беше разчистен.  „Засега се справяме, защото избързахме да закупим предварително всички необходими материали - тръби електрокабели, тротоарни плочки, бордюри, но след  Нова година  се очаква ново поскъпване. За съжаление,

няма как да се запасим предварително  с асфалт,

каза пред „Марица”  Бончо Бонев.

 Той вече е уведомил  Община Пловдив за предложението  за промяна на договорените цени за „Даме Груев” и блока на бул. „България” с аргумент за форсмажорно обстоятелство - драстично и непреодолимо увеличение на цените. "Ако не беше се стигнало до шоковата инфлация, щяхме да се поберем в договорената стойност на ремонта, но сега ситуацията е друга", уточни изпълнителят на поръчката. 

Разширението  на ул. „Даме Груев” от бул. „Македония” до Кукленско шосе  заедно с подземните комуникации струва  6 163 000 лева без ДДС, или 7,4 млн. лева с данъка. Пътят се разширява от северната страна и става четирилентов. Паважът се заменя с асфалт.

Договорът за ул. „Даме Груев” е сключен на 15 юни тази година, но

ценовата оферта е подадена  преди една година

- на 2 юли 2020 г. През това време  цената за литър дизелово гориво  скочи на 2,49 лева, при 1,75 лева преди година, а ръстът на тока  хвръкна от 84,89 лева  до  бомбастичната сума от 402,12 лева за мегават часа.

„През миналата година тротоарните плочки струваха  21 лева на квадрат, а ние побързахме да ги  купим сега за  34 лева, защото след Нова година ще поскъпнат още”, обясни Бончо Бонев.

Санирането на блока на бул. „България” е в процес на проектиране и фирмата ще бъде принудена да купува материалите на още по-високи цени.

Запитвания за доплащане към обществени поръчки има и от други фирми, потвърди  ресорният зам.-кмет Пламен Райчев. Според него Законът за обществените поръчки не допуска анексиране  на вече сключените договори.  "Ще търсим начин евентуално за доплащане, за да не се провали изграждането на обектите, но  тепърва ще се обсъжда този въпрос", каза Райчев. 

Управителят на "Парсек груп" посочва член 116 от ЗОП, според който доплащането може да се тълкува като "настъпили непредвидени разходи". 

Изсякоха софорите на ул. "Даме Груев" без "зелени" протести

Като  след торнадо изглежда ул. „Даме Груев”, където  тази седмица започва  реконструкцията на павирания път. Всички 20 дървета, които попадат в разширението, са изсечени.  Бригада от  общинското предприятие „Градини и паркове” събираше вчера остатъците от отрязаните софори.

„Дървесината ще се съхранява в наш склад. Който желае, може да закупи по тарифата, утвърдена от Общинския съвет”, каза директорът на предприятието Веселин Козарев. Той уверява, че на същата улица ще засадят нови дървета с по-дълъг живот, чиято коренова система няма да разрушава тротоарите.  Допустимата възраст на софорите изтече  и имаше опасност да започнат да падат, допълни директорът на "Градини и паркове".

Сечта мина тихо и кротко, без протести, каквито често стават дори и при премахването на едно дърво. Хората искат да има хубав път и са наясно, че дърветата са остарели,  коментира  Веселин Козарев. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Иван Пловдивски

Иван Пловдивски

14.12.2021 | 13:55

Дали ще бутат кино Въстанник или жилищните кооперации срещу него? Разстоянието между тях е малко над 12 метра, а нали трябва да има и тротоари от двете страни. Нещо не ми става ясно какъв проблем се решава с изсичането на дърветата. Без бутане на терасата на киното няма да се мине. А и малко се съмнявам, че ще се засадят нови дървета.

Отговори
0 2
Любопитко

Любопитко

14.12.2021 | 12:13

Защо, НЕуважаеми мисирки, изтрихте коментарите за статията на г-н Костадинов ? Мутрата ли нареди ? Това не е журналистика, а слугинаж в полза на ОНЯ, когото народа отхвърли! Недостойно е това, което правите.

Отговори
4 3
Мисирка

Мисирка

14.12.2021 | 13:08

Ами и ние хляб трябва да ядем, и ние семейства храним...зима иде..а кранчето трябва да църцори, макар и по-слабо.

Отговори
5 1
...

...

14.12.2021 | 11:08

Трябва им машина за преместване на дървета. В края на улицата има млади дървета, които могат да се изместят, а не да се унищожат ...

Отговори
7 2
Поредна демонстрация на безпомощност и некомпетентност

Поредна демонстрация на безпомощност и некомпетентност

14.12.2021 | 09:34

Безпомощни и некомпетентни ! Това са пловдивските "велможи". След сключен договор място за доп уговорки НЯМА. Както общината не се интерисува от печалбата на спечелилия конкурса, така и той /печелившия/ се задължава да извърши дейностите. От тук нататък - има съд - общината има пропуснати ползи и т.н. Това са рисковете на частните фирми. Като не си за тази работа - не се захващай. Само съд и санкции. Това е положението. Но пък ако е наш човек /да не забравяме, че крадливите гербери са начело на общината/ ? Малко вмирисана работа ми се струва....

Отговори
15 3
Не се наядоха тия!

Не се наядоха тия!

14.12.2021 | 09:59

Ако не направят печалба НА ДАБЪЛА - ДАБЪЛ, не си мърдат пръста за нищо!

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?