49

Строим нов жп мост над Марица

Това заяви инж. Иван Бакалски, ръководител-проект „Пловдив-Бургас, фаза 2“, ДП НКЖИ

- Инж. Бакалски, кой е най-важният момент от срещата ви в Пловдив?

- Това, което се случи, е, че се оформиха два ринга за развитие на градската железница. Основният е т. нар. вътрешен ринг - той се развива по сега съществуващото жп трасе от Пловдив през гара Филипово до Скутаре и обратно гара „Тракия“, Пловдив-разпределителна до Централна гара. Впоследствие в следващия програмен период предвиждаме да изградим връзка с Летище Пловдив от гара Крумово, за да може трасето на крайградската железница да има връзка и с летището.

- Наскоро обявихте, че не се отказвате и вдигате жп линията по бул. "Копривщица" на естакада във втория етап на модернизацията на жп възел Пловдив. Запазва ли се концепцията ви?

- Втората част на проект предвижда удвояване на жп линията от Пловдив до река Марица. Това ще стане по трасето Пловдив-Филипово, където се предвижда повдигането на жп линията с изграждането на естакада, което автоматично ще помогне да отпаднат конфликтите по трите жп прелеза по бул. "Копривщица". Също изграждането на нов мост над река Марица със съответните нови съоръжения. Всичко това ще стане по вече одобрения проект на фирма „Трансгео“, т.е. имаме готов идеен проект, който ще се доработи.

- Какви промени се очакват по този проект?

- Сформирахме контактна група с представители на НКЖИ, на Община Пловдив и околните общини - Община Асеновград, общините „Родопи“, „Куклен“ и „Марица“, с представители на бизнеса, за да можем заедно с тях да включим и съответните елементи, необходими за градската железница. Под елементи разбирайте да определим място на спирки по новото трасе, както и на съответните подходи към тези спирки, връзки с градския транспорт, места за паркиране и бъдещи връзки към промишлените зони - върху това работим в момента.

На срещата се взе решение да ситуираме допълнителни спирки - те ще са по трасето Централна гара-Филипово, понеже по стария проект беше предвидена само една спирка.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Умньовци

Умньовци

17.02.2023 | 18:33

По добре започвойте моста на околовръстно

Отговори
1 0
boko

boko

17.02.2023 | 08:02

Пълен малоумник, кой ще му разреши тая простотия за естакада, вижте колко пътници има на ден 6-7 човека, а как ще минават товарни влакове по естакадата

Отговори
2 0
густо

густо

14.02.2023 | 10:06

следващия луноходец фантастик.....абе да им събира някой тъпотиите и да им ги чете в надгробните слова някога....да ги е слам наследниците им...

Отговори
10 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?