Следвайте ни

Строеж в центъра на Пловдив се превърна в ябълка на раздора. Къде е истината? СНИМКИ

viber icon

4-етажна кооперация на бул. „Васил Априлов“ в града под тепетата може да пропадне заради започнал строеж в непосредствена близост. По конструкцията на сградата има появили се пукнатини и видими деформации. За това алармира пред „Марица“ Петко Сейменски, който не живее във въпросната кооперация, но държи магазин кафе, цигари и хранителни стоки на приземния етаж.

Той е и най-потърпевш, тъй като в помещението са се появили цепнатини и пукнатини. На няколко места са напукани плочките в самия магазин, а в тоалетната има огромна цепнатина по стената. Сейменски твърди, че пукнатините се разширяват, а вратите на партера и на първия етаж не могат да се затварят и заключват нормално поради пропадане на сградата от страната на изкопа. 

„Сградата е на калкан с извършващия се строеж. След като дойде машина за набиване на пилони, тогава се появиха и проблемите. Надявам се пропадането да спре дотук, защото не знам какви биха били последствията“, коментира той.

Сейменски разказа, че на 11 февруари той и живущите в сградата са входирали жалба в район "Централен“. Четири дни по-късно обектът е посетен от двама проверяващи. След оглед те заявили, че не е ясно дали пукнатините са в резултат на строежа или са се появили по-рано. 

„Това обвинение в лъжа ме обиди, но целта е да реагираме преди да е станало твърде късно. Ако специалист направи оглед – смятам, че ще констатира пропадането и напукването. Иначе собствениците казват, че ще отстранят създадените ни проблеми. Но всеки е изпитал на гърба си горчивия опит от подобни неща.

Въпреки че е тяхно задължение по закон, ние се притесняваме и се интересуваме дали може да  се оформи някакъв протокол за обещаните от тях действия, за да не останат само висящи в пространството думи. Все пак пише, че строежът ще продължи 2 години. Строителите и изпълнителите са си в правото – имат разрешително и всичко, но нека да не е на наш гръб и да увреждат нашето имущество“, каза Сейменски. 

След лутане по институции и служби, той реши да се обърне към „Марица“, като се надява проблемът да получи някакви решение. 

„Надявам се само да не става по-зле, но се опасявам, че ситуацията отива в лоша посока“, коментира още той. 

Молбата на Сейменски и на обитателите на сградата е да се провери дали при изпълнение на изкопа и на последващото фундиране са спазени проектните технологични  изисквания за работа. 

“Това, което ние видяхме е, че строителите разкриха основите на нашата сграда, строена през 1961-а. След това започна изпълнение на подпорна стена под тях. Бетонът се наливаше в ранния следобед и веднага на следващия ден, преди да е набрал необходимата якост, се изпълняваха изкопни дейности до новоналетия бетон. Разкриха ъгъла на сградата откъм булеварда, като изкопаха пръстта под фундамента и без да го укрепят, отново го зариха, за да започнат да набиват машинно пилоти. Машината беше позиционирана точно до неукрепения ъгъл и заработи с огромно трамбоване и тресене на сградата“, обясни той.

Сейменски добави, че е направен опит да се открие фирмата, изпълняваща строителен надзор на обекта, но на информационната табела такава не била упомената. 

На информационната табела на обекта е посочено, че изпълнител на строежа е фирма „Скафф“ ЕООД, а „Алексо 84“ ООД е възложител. Дейностите се извършват на бул. „Васил Априлов“ 18, на мястото на бившия ресторант „Туин Пийкс“, който беше съборен. 

Позиция: 

Фирмата изпълнител: Общинска проверка не откри нарушения

В отговор на подадения сигнал, представител на фирмата-изпълнител "Скафф" ЕООД заяви, че е запознат с въпросната жалба. От общината вече идвали на проверка и заключили, че няма извършени нарушения. Поставени са маркери за пукнатини, както и няколко вида допълнителни подпори. От "Скафф" ЕООД обясниха, че сградата в съседство е обезопасена по всички възможни начини. 

От фирмата-възложител „Алексо 84" ООД посочиха, че е имало множество инспекции, доказващи, че сградата се строи съобразно всички изисквания. Също така, след поставяне на маркерите за пукнатини, било установено, че няма изместване на сградата в следствие на започнатия строеж.

„В момента дори правим нова подпорна стена, за да сме сигурни, че няма да има никакво изместване, което всъщност забавя нашия проект. Тази сграда е по-укрепена сега, отколкото е била преди ние да започнем“, сподели представител на „Алексо 84“ ООД. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Росица

Росица

24.02.2021 | 07:42

Ей, това проверяващите са голяма работа, клъвнат някой лев и зрението им става като на слепец!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?