46

Стрес за пешеходците! Старият град се задръсти от коли

Засилен трафик и автомобили, паркирани на тясната главна улица "Съборна", стресира пешеходците, решили да се разходят из Стария град. Често движението е толкова натоварено, че колите не могат да се разминат. "Непрекъснато трябва да се оглеждаш, въпреки че има бариера и служителите стриктно пазят да не мине кола без пропуск. Наскоро мои познати се опитаха да влязат с автомобил, но не ги пуснаха, тъй като нямаха документ за достъп", разказа Генади Еленков, който живее в архитектурния резерват. 

Той не може да разбере защо въпреки въведените преди години ограничения има толкова голям наплив на коли. Според действащите правила разрешение да минават през бариерата и да спират пред дома си имат всички живеещи с адресна регистрация в Стария град и ако са платили за паркирането, но за по една кола на семейство. В резервата има приблизително стотина къщи. Право за достъп се дава на собствениците на търговските обекти, хотели и заведения, бариерата се вдига и за таксита. 

В Община Пловдив преди няколко месеца бяха изготвили правила за затягане на режима за достъп на автомобили в Стария град, но ги отложиха за следващия мандат, за да не разпалват страстите сред хората, които се ползват с правото да влизат с кола. 

Хората, които живеят в Стария град, поставят още един сериозен въпрос, като посочват разбития калдъръм на много от улиците. На ул. "Д-р Стоян Чомаков", която води към Небет тепе и на която се намира посещаваният от много туристи Етнографски музей, настилката е на дупки и се нуждае спешно от ремонт. От Общината уверяват, че улицата ще бъде възстановена, след като приключи реставрацията на археологическия комплекс на Небет тепе.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?