Следвайте ни

Стрес в данъчното! Пенсионер плати 226 лева, но...

viber icon

В неприятна ситуация попадна пловдивски пенсионер, решил да плати данъчните си задължения към общината. За това разказа пред „Марица“ 72-годишният бивш строител Филчо Димитров. Той е със 100 процента инвалидност, тъй като има проблем със слуха и не чува добре. Не разполага обаче със средства да си купи нов слухов апарат след като старият му се повредил.

На 25 септември, като съвестен данъкоплатец, мъжът отишъл в данъчното на ул. „Радецки“, за да внесе данък сгради и такса смет. Заявил на гишето какво ще плаща и му се причуло, че касиерката му иска общо 226 лева. Човекът дал 5 банкноти по 50 лева. След това обаче видял, че има да даде точни 26 лева и си взел петдесетачката обратно. Разплатил се, взел си квитанцията и си тръгнал.

„Вкъщи погледнах бележката и установих, че на нея пише, че съм платил  126 лева общо за „сгради“ и „смет“, със сто лева по-малко, отколкото дадох на гишето“, разказа Филчо Димитров.

На следващия ден той се върнал в данъчното, за да си потърси стотачката, взета отгоре. Касиерката Мария Чалъкова, която го била обслужила, обаче не била на работа. Едва след няколко дни успял да я открие, но тя  попарила надеждите му с твърдението, че не помни колко пари му е взела, но сметките на касата й били точни.

Тогава Бай Филчо подал жалба до началничката на общинското данъчно, с деждата да бъде извършена проверка и парите му да се намерят. „И там обаче ударих на камък, тези 100 лева никой не ги е взимал“, отчаяно обясни пловдивчанинът.

Сега последната му надежда е в полицията. Той е решил да пусне жалба във Второ районно с надеждата, че при разследване на случая органите на реда могат да изискат записи от камерите в данъчното. Бай Филчо се надява, че на тях ще може да се види колко банкноти по 50 лева е подал през гишето и ще се докаже, че е платил стотачка отгоре. 

„Пък ако не ми ги върнат, ще повярвам в приказката, че кьорав карти не играе“, въздиша пенсионираният строител.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?