Следвайте ни

Страшно е! 10 000 бездомни котки скитат в Пловдив

viber icon

Бездомните кучета, скитащи из софийските улици, са намалели с над 7400 за 11 г. Ако през 2007 г. скитащите четириноги са били 11 124, през 2018 г. те са се стопили до 3589, сочат данни на общинското предприятие „Екоравновесие“, предоставени на „Монитор“.

 „Направените преброявания на безстопанствените кучета на територията на Столична община показват явна тенденция за намаляване – 67% за 11 г.”, изтъкват от „Екоравновесие“. От там посочват, че по-голяма концентрация на кучета има в промишлените и вилните зони, както и в крайградските райони. Основна мярка за ограничаването на популацията на бездомните кучета е кастрацията. През 2018 г. са кастрирани 2941 кучета, от началото на 2019 г. до настоящия момент кастрираните кучета са 2353.

909 дворни кучета са кастрирани и регистрирани безплатно. В рамките на кампанията стопаните могат също да ги обезпаразитят, ваксинират и да им поставят микрочип. Всички кастрирани кучета са освободени от годишна такса, която за територията на столицата е в размер на 24 лв.

793 кучета са осиновени от приютите в София от началото на годината, сочат данни на „Екоравновесие“. В момента в общинските приюти 1731 кучета чакат своя нов стопанин. През юли между Столичната община и германската неправителствена организация „Щройнерхилфе Булгариен“ бе сключено споразумение да се търсят домове на кучетата, настанени в приютите на "Екоравновесие". По програмата вече 43 бездомничета са осиновени в Германия. Всеки, който желае да осинови куче, може да отиде и да се запознае с кучетата от общинските приюти в с. Горни Богров, където са настанени кучета над 1 година, и в кв. „Слатина“, където са палетата.

Улични кучета и от Шумен масово „емигрират” в Германия. Кучешкият приют „Тонка Петрова”, който носи името на покойната журналистка и природозащитничка, работи в партньорство с германската фондация „Бернд-Штефан-Тиршуц”. Там в момента има 220 кучета. 34 кучета са осиновени в България, а 163 са намерили свои „човеци” в Германия. За четири години германската фондация е

финансирала кастрацията на 2981 кучета и котки

а „германци” са станали 759 четириноги. Само през 2018 фондация „Бернд-Штефан-Тиршуц” и организацията „Причина за надежда” са финансирали съвместно работата на приюта за улични животни в Шумен с над 100 хиляди евро.
124 кучета от зооветеринарния комплекс в Пловдив са били осиновени от началото на тази година. Бройката е с 20% повече от миналата, когато свои стопани са си намерили 103 бездомни четириноги. Общо за миналата 2018 г. ловците от зооветеринарния комплекс в Пловдив са заловили 435 улични кучета. След като са били откарани в зооприюта, лекарите там са ги прегледали, ваксинирали, обезпаразитили и кастрирали. "При последното преброяване в Пловдив бяха установени около 600 бездомни кучета и около 10 000 улични котки. В Пловдив проблемът не е с кучетата, а с котките, които раждат два пъти през календарната година", обясни шефът на комплекса Георги Божев.

Капацитетът на приюта във Велико Търново е за около 80 животни и почти постоянно е запълнен 100 процента. Според общинската наредба животните престояват там 45 дни, след което, ако не бъдат потърсени или осиновени, се пускат обратно на свобода. Според служители от приюта през последните години е нараснал броят на хората, желаещи да им помагат при отглеждането на животните. Има и случаи на осиновяване, но те все още са единични. Един от последните случаи е, когато училище си осинови куче по европейски проект, за да пази градината на школото, в което растат гъби трюфели.

Очаква се до края на декември да бъде готов новият приют на Стара Загора в околностите на близкото село Могила с капацитет до 200 животни, за който общината е

осигурила 66 000 лв. и терен от над 11 дка

Седмично на горещия телефон се получават между 10 и 20 сигнала за безпризорно скитащи кучета. Единични са случаите на нападнати и ухапани жители, като по-често нападението е от страна на домашни любимци, пуснати без повод от стопаните си.

В Хасково от тази година вече има приют за бездомни животни. От отварянето му през януари до сега са кастрирани 226. В приюта в момента има 4 кучета. Две от тях са агресивни, ако не успеят да се социализират, ще бъдат евтаназирани, другите две чакат осиновители.

В Добрич пък частно сдружение с нестопанска цел „Обич за обич“ приютява бездомни четириноги и се грижи за тях. Капацитетът на частния приют е за около 450 – 500 животни и почти винаги е пълен. През последните две години са били осиновени над 350 кучета, предимно от чужденци. Осиновителите българи са хора, които търсят четириноги пазачи. До момента в общинския приют са кастрирани 238 кучета. В Добрич до момента не е провеждано стандартно преброяване на бездомните кучета чрез действаща методика, но приблизителната цифра е 3000. Тенденцията е за задържане популацията, но продължава масовото изхвърляне на домашни кучета, особено от по-едрите породи, и липсата на контрол върху същите, казват от общината.

Наредба: Който храни уличен пес,

да му плаща такса в общината

В Пазарджик пък проект за наредба изисква от хората, които хранят улични кучета и котки, да ги регистрират, ваксинират, обезпаразитяват, както и да им плащат такса като за домашни любимци. Гражданите ще бъдат освобождавани от такса обаче, ако ги кастрират. В проекта са предвидени и глоби за тези, които не изпълняват изискванията. Заради вдигналото се в социалните мрежи недоволство обаче кметът Тодор Попов внесе успокоение, че няма да има нито такси, нито глоби, а и наредбата още не е приета. По-строги правила обаче се въвеждат за собствениците на домашни любимци, които за тази година са едва 21 регистрирани в общината. В Пазарджик особено наболял е проблемът с бездомните кучета, тъй като в региона няма общински приют и безстопанствени четириноги свободно се разхождат из града и най-вече край заведения за обществено хранене, училища и детски градини, където търсят храна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?