Следвайте ни

Страшен скандал с украинци край Пловдив, останаха на улицата

viber icon

История за украински граждани, изгонени от български работодател, предизвика силен отзвук в социалните мрежи и накара Инспекцията по труда в Пловдив да се самосезира. Чужденците твърдят, че са получавали по-малко от договореното заплащане. Работодателят е категоричен, че те не изпълнявали задълженията си.

Снимки на изгонени на улицата с багажа работници стават повод за емоционален пост в социалната мрежа Фейсбук на Юлия Райчевска. "Те са се договорили за някакви условия и изведнъж остават безкрайно разочаровани и излъгани", разказва жената.

Групата от близо 50 украинци пристигнала в пловдивското село Ръжево Конаре за беритба на оранжерийни домати. Хората били наети на срочни трудови договори, в които е фиксирано заплащане от 630 лв. за 8-часов работен ден.

Според Светлана Полюганич обаче уговорката била различна. "На всички 30 човека удържа по 100 евро от заплатите. Имахме почасово заплащане - 2 евро на час, а той ни караше да работим за норма", твърди тя.

Иван Величков, агроном и управител на оранжериите, категорично отрече да е гонил хора.

"12 касетки е напълно нормално да ги направят. Ако получат повече, повече пари ще им платим. Те постигаха резултати от 4 касетки до 9 касетки и половина", твърди той.

Инспекцията по труда в Пловдив незабавно се е самосезирала. Проверката ще приключи до дни. Срещу въпросната фирма няма подавани сигнали за нередности в последните 5 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?