Следвайте ни

Страх скова Пловдив, COVID-19 опразни заведения и улици СНИМКИ

viber icon

Страх скова Пловдив заради непрестанно растящия брой на заразените от COVID-19. Инфектираните в града под тепетата и региона достигнаха рекордната цифра от 471 за денонощие. Това отново ни нареди на второ място след столицата, след като в понеделник бяхме изместени от Варна.

Масовата паника и притеснение от заразяване с вируса бързо се отрази и на социалния живот на хората. Пловдивчани, които са известни с „биченето на айляк“ и събиранията,  се изпокриха и улиците опустяха. По Главната се движат предимно по двама души от едно домакинство и са с предпазни маски. На всеки 10 разхождащи се пловдивчани двама са полицаи, които следят за спазване на обществения ред. Хората се движат бързо, без да се спират и без да разглеждат магазините.  

Положението в ресторантите и кафетата не е по-различно. Те вече се опразниха не само във вечерния час, но и през деня. Масите на едни от най-вървежните заведения са без нито един клиент. Настроение, в иначе мрачното време и почти замрелия град, внасят само уличните музиканти, но малцина са тези, които се спират да ги послушат.

Междувременно световният гигант Google изкара новите данни за придвижването на хората по време на пандемията в страните и техните региони. Според тях  има отлив от 29 на сто на пловдивчани при посещения на заведения,ресторанти и търговски центрова. Затварянето на баровете и ограниченията на заведенията обаче  доведе до ръст на ходенето на гости у дома.  Тенденциите в предвижването в жилищни райони и сгради се е увеличил със 7%.

По-ниска е и посещаемостта в парковете и откритите места на отдих. Докато в края на септември разходките са били с 80% ръст, то сега те са намалели с 31%.

Освен това пловдивчани по-малко ходят до работните си места. Предвижването от офиса до вкъщи и обратно средно е намаляло с около  24 на сто.

В същото време обаче се отчита 5% по-голяма посещаемост в хранителните магазини и аптеките. Вероятно това се дължи на масовата истерия и презапасяване с лекарства, а в началото на пандемията и с храна и тоалетна хартия. От началото на учебната година се наблюдаваше 20 на сто ръст на хората, които  пътуват с градския транспорт. Процентът обаче падна с минаването на по-голямата част от подрастващите на онлайн форма на обучение.

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

До Яница Марова и Главния редактор

До Яница Марова и Главния редактор

11.11.2020 | 17:40

За сведение на авторката и на нейните ментори от вестника, пловдивчани НЕ са известни с "биченето на айляк". Пловдивчани са хора естети, лежерни и с чувство за мярка, които не обичат да бързат, но в същото време изпреварват бързаците. Моля Ви не пришивайте на пловдивчани израза АЙЛЯК - този грозен, вулгарен и анти-български израз, от който лъха на ориенталщина и дълбок провинциализъм. Напротив, пловдивчани сме солидарни с мнението на писателя Недялко Славов: "Писал съм го и друг път. Много моля поне господата и дамите от пресата да се освестят. Да не поемат тая вонлива, къса и плебейска дума в устата си. Немито, нехигиенично е. Говоря за простотията АЙЛЯК. Унизява Пловдив. Този битов, просташки турцизъм се налага от двайсетина години. Прави се съвсем умишлено и съзнателно. И аз зная каква е идеята – градът ни да се маргинализира и опростачи. Пловдив не е АЙЛЯК!"

Отговори
8 2
Майнислав Айляшки

Майнислав Айляшки

11.11.2020 | 17:59

Чест и почитания за коментара, но все пак ще Ви опонирам за едно. Забелязал съм, че пришълците от дълбоката провинция работят доста бясно...може би за да си изплатят новите кутийки по "оазисите"

Отговори
5 0
ДЯДО

ДЯДО

11.11.2020 | 16:46

АМИ ТАЗИ МУХЛА ДАНИ ЗАЩО НЕ ЗАТВАРЯ УЧИЛИЩАТА ? КОМУ ЧАКА ?

Отговори
2 4
Съвет безплатен

Съвет безплатен

11.11.2020 | 15:37

Яница ако идеш до доктор Йенчев да ти отреже дългия еврейски нос тогава би видяла най малко каледара и че днес е работен ден и ората работят в средата на седмицата сме Плюс това навън е кучешки студ в компания на мъгла и индустриален смог и никой разумен човек освен откачалници на мекица не би излезнал навън Ама първом си оправи носа за да можеш да виждаш реалноста Пречи ти ти казвам И скоро ще го разбереш Ко прави Слави колегата ти Нещо му падна гарда Не бръщолеви напоследък простотий И оправи си носа като клюн

Отговори
8 2
Да бе

Да бе

11.11.2020 | 15:29

Не са по главната, защото е студено, а не заради вируса. Нищо не може да спре пловдивчанин да си гледа кефа, само да реши.

Отговори
11 1
Смях

Смях

11.11.2020 | 14:46

Айде стига бе . В този студ какво да правят вън по заведенията . В тази държава не са само заведенията и кръчмите .

Отговори
16 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?