Следвайте ни

Стягат нов протест за парка зад хотел "Санкт Петербург"

Асен Костов: Обмисляме да създадем неправителствена организация за защита на зелените площи в Пловдив

viber icon

С мощен протест  е готов да брани парка зад хотел "Санкт Петербург" инициативният комитет с председател Асен Костов. "Това е един от вариантите, който ще бъде обсъден на днешното събрание на комитета, за да спасим зелената площ от застрояване", обясни за "Марица" Костов. 

В инициативния комитет обмислят и друга идея - за учредяване на неправителствена организация за защита на зелените площи в Пловдив. "Получихме доста подобни предложения и от жителите на други квартали, което означава, че в града има голям проблем с безразборното застрояване ", твърди шефът на комитета. 

Чашата на търпението на живеещите до парка  преля, защото тревата и досега не е окосена, въпреки настойчивите им искания.   Кметът Здравко Димитров  отговори  тези дни, че е поискал разрешение от собственика на имота Таха Рахман  бригада от "Градини и паркове" да окоси бурените, но той е обещал сам да си свърши работата. "Законът позволява общината да извърши принудителната поддръжка на частен имот, ако неговият собственик не си е спазил срока", посочи Асен Костов. 

Протестиращите са притеснени, че  Община Пловдив може  да загуби делото,  заведено от собственика. Таха Рахман, който обжалва  в Административен съд  отказа  на общината за строителство в парка. Според изменението на ПУП, изготвено през 2019 г. след протеста, имотът е предвиден за зеленина, а част от него - за образование. Предишният ПУП обаче разрешава   застрояване.

Действащият Общ устройствен план също предвижда зеленина. Според протестиращите експертиза, изготвена с неверни твърдения, е потвърдена от общински юрист и накланя везните на Темида в полза на собственика на терена, а не в обществения интерес.  

Наскоро самият Таха Рахан оповести за намерението си  да вдигне три небостъргача в парка. Здравко Димитров обаче контрира, че не е съгласен  да се застрояват зелените площи.  

Снимки от Наташа Манева 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пловдивски

Пловдивски

14.06.2020 | 22:01

Кьде е районния кмет с неговите пред изборни обещания?

Отговори
2 0
Пловдивски

Пловдивски

14.06.2020 | 21:59

Кьде е райония кмет.? Защо не сьдества на гражданите, гласували за него.?А може би негови гласоподаватели да от малцинствата.

Отговори
2 1
протестиращи

протестиращи

14.06.2020 | 21:26

ДНЕС СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ПОЛИЦЕЙСКА РЕПРЕСИЯ . ШЕСТ ПАТРУЛНИ АВТОМОБИЛА БЯХА ИЗПРАТЕНИ ЗА СПЛАШВАНЕ !

Отговори
5 1
Д. Димитрова

Д. Димитрова

14.06.2020 | 20:23

Успех! Никой няма правото да отнема естественото желание и единствена възможност на хората живущи в градски условия да си осигурят възможност да бъдат сред природата. Дяла на зелените площи трябва да бъде увеличаван, а не отнеман. Да поискаш да унищожиш най-големият парк на кв. Кършияка не е инвестиционно намерение, а падение. Ако човек носи в себе си добродетели не би поискал да закупи този парцел, знаеки че е парк.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?