Следвайте ни

20 блока се разминаха с безплатното саниране

viber icon

Заради мудната работа на предишната общинска администрация Пловдив остава на опашката по обновяването на сградите с европейски пари   

Тридесет и една строителни фирми са подали документи на търга в Община Пловдив за саниране на пет жилищни блока със средствата, осигурени по оперативна програма "Региони в растеж". Обществената поръчка е обявена през есента на миналата година, а тази седмица комисията започва да оценява техническите предложения. 

Документацията е много обемиста, представена е в кашони и се изисква прецизно разглеждане, обясни шефът на дирекцията за обществени поръчки Тодор Тодоров. Според тръжните условия най-много точки - 50 на брой, на участниците се дават, ако предложат ниска цена. Общо за петте блока са предвидени 3,3 млн. лева с ДДС. 

Жилищните сгради, одобрени за саниране, се намират на бул. "България" 196, "Васил Априлов" 83-91, ул. "Жеравна" 1-3, бул. "България" 45-47 и ул. "Иван Гешев" 30. В блоковете ще се сложи топлоизолация и ще сменят дограмата. 

Това са единствените жилищни сгради, които ще се санират с парите по ОП "Региони в растеж".  Според предварителните разчети за енергийната ефективност трябваше да бъдат заделени 18 млн. лева. За тези пари можеха да се санират 25 блока, но предишната градска управа се забави с провеждането на процедурите, въпреки че само в район "Централен" още преди две години бяха обработени над 100 преписки. 

Оказа се, че собствениците на къщи и блокове напразно са подготвяли документацията и чакали да им се ремонтират сградите. Община Пловдив беше на опашка сред другите големи градове и при санирането на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. С държавни пари са ремонтирани 53 блока. За сравнение в Бургас санираха 250.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?