Следвайте ни

Стоте дни на кмета: Ремонтите - по тъмно, рокадите - на светло

viber icon

Днес се навършват 100 дни от началото на управлението на новия кмет на Пловдив Здравко Димитров. Какво свърши и какво не успя градоначалникът за това кратко време? "Марица" събра мненията на местните политици по въпроса.  

Пореден нощен ремонт ще бъде извършен на бул.  "Цар Борис III Обединител" пред панаира, ако през идната седмица времето е благоприятно.  По тъмно ще се асфалтират двете платна между моста и кръстовището с бул. „България”.  Невижданият в Пловдив стил на работа бе наложен по настояване на кмета Здравко Димитров с цел по натоварените градски артерии да не се създават допълнителните затруднения в трафика.

За първи път през декември, малко преди Коледа, само за една нощ бяха асфалтирани две кръстовища на бул. "Никола Вапцаров"  - с  "Димитър Талев" и бул. "Македония" . Здравко Димитров лично отиде да провери дали работата спори.

Оказа се, че и в първите сто дни могат да бъдат направени промени в досегашния начин на управление, тъй като при старото заради няколко метра асфалт улиците буквално бяха заприщени от багери.  

Разтоварването на трафика е една от задачите, с която новият кмет се захвана веднага след встъпването в длъжността. Успоредно с въвеждането на нова сигнализация на светофарните уредби екипът на Здравко Димитров започна да работи по проектите за разширението на пътната инфраструктура. 

Промените  в управлението на града тепърва предстоят. На старта на мандата си  градоначалникът „проветри” горните етажи на властта, като състави управленския екип от експерти и публично го представи пред медиите.

 Декларира, че

слага край на практиката за партийните назначения

и ще разчита само на подготвени и доказани специалисти. Назначаването на деветима заместници предизвика известен смут сред пловдивчани, но според Здравко Димитров е по-важно, че вече се вижда резултатът от тяхната работа. Повери транспорта и трафика на бившия шеф на Областната дирекция на МВР Тодор Чонов, финансите - на опитния банков служител Илия Кирчев, пътната инфраструктура и строителство - на Пламен Райчев, който натрупа доста активи като зам.-кмет в община Лъки и директор на Областно пътно управление. 

От прашасалите папки бяха извадени ключови за Пловдив проекти. За Водния цикъл, очакван безрезултатно в продължение на осем години, предстои до един месец рестарт за 115 млн. лева . За подлеза „Модър - Царевец” и ул. „Даме Груев”, за които два мандата слушахме само обещания. За милиони левове безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж”, които тази година ще се инвестират в кв. „Гладно поле” и в зоната между бул. „Кн. Мария Луиза” и „Марица -юг”.

Верен на обещанието си за публичност, кметът проведе няколко обществени дискусии и

отвори широко вратите на приемната си за граждани,

за която се записват по 40-50 пловдивчани.

Подцени обаче стремежа на шестимата районни кметове, които поискаха повече самостоятелност, а съответно и повече пари, отколкото имаха при предишния кмет, за изпълнение на предизборните обещания за ремонти и благоустрояване в кварталите. Но прояви благоразумие при обсъждането на бюджета, приемайки предложенията на общинските съветници от ГЕРБ за допълнителното финансиране на районите. Кметът

успя да осигури стабилно мнозинство и подкрепа в Общинския съвет,

без което няма как да влезе в сила нито едно решение. Като партньор възприема доскорошната си конкурентка на местните избори - областния управител Дани Каназирева.

Здравко Димитров не си позволява да влиза в открит конфликт с предшественика си Иван Тотев, който успя да запази поста си на градски лидер на ГЕРБ.

Въпреки безброй заварени проблеми Зико си дава сметката, че една такава война ще се обърне срещу  града. Но специалистите от неговия екип подлагат на прецизен анализ всички договори, по които трябва да се плащат бюджетни средства, и започнатите и недовършени проекти, за да са на чисто и на светло сметките, за които Здравко Димитров ще отговаря.  

Николай Радев, шеф на съветниците от БСП: Не виждаме нищо ново в работата на новия екип

Пловдив избра нов кмет с надежда да има нещо ново в управлението. Ние не виждаме нищо ново. Винаги, когато приемаме бюджет, питаме какви са приоритетите. За съжаление, в бюджета и в програмата за разпореждане с общинската собственост не видяхме никакъв приоритет какво ще става в Пловдив през тази година, камо ли през следващите три години. Това силно ни притеснява.

В бюджета са представени разхвърлени по пера дейности, без да се види в каква насока се развива общината. Сто дни са твърде малко, за да може новият управленски екип да си покаже реалните действия. Но оценката за 100-те дни даваме именно въз основа на тези важни решения като бюджета и програмата за управлението на собствеността. След като в тях липсват целите и приоритетите, за съжаление, не виждаме големи перспективи за развитието на Пловдив.

 

Славчо Атанасов, депутат от НФСБ, кмет на Пловдив 2007-2011 г.: Има вродена почтеност, но да махне компрометираните хора

Здравко Димитров беше част от екипа ми и безспорно беше добър районен кмет. Но да си кмет на Пловдив е много по-различно, затова той светкавично трябва да преодолее нивото си на районен кмет и да гледа на града като на цялостна система. През тези сто дни той направи няколко грешки, но това е нормално, когато заемаш високоотговорен пост, и при условие, че не му позволиха да си формира свой екип, както той желаеше.

Според мен Здравко Димитров има вродена почтеност, което е много важно. Мисля, че той постепенно ще навлезе в работата, но задължително трябва да направи административна реформа и да се раздели с компрометирани хора в общината и общинските предприятия, без да се съобразява от коя партия са, защото те пречат за развитието на града. Препоръчвам му, когато не е доволен от един или друг чиновник, веднага да се разделя с него, защото става токсичен за общината. В моя мандат смених 8 заместници, двама от които бяха от моята партия.

Той трябва да разчита на екип и да има експерти, а не калинки. А по големите проекти, като за водата от „Въча”, да работи в сътрудничество с народните представители. 11 депутати от Пловдив и още 11 от областта е огромна мощ.

Йордан Иванов - лидер на ДСБ-Пловдив и общински съветник от ДБ: Основна цел на местната власт трябваше да бъде реформирането ѝ

Здравко Димитров ще получи подкрепа от нас, когато започне радикалните реформи, от които се нуждае Пловдив - децентрализиране на бюджета в районите, електронна община, реформа на назначенията и администрацията, прозрачност при работата на институциите чрез единен електронен портал с пълна информация за разходваните обществени средства.

До момента не виждаме нито една стъпка в посока реформиране на огромния партиен апарат от хартиени чиновници в общината и общинските предприятия. Реформирането на кадровата политика на общината чрез въвеждане на електронни услуги и автоматизиране на процесите в общинските предприятия може да освободи огромен финансов ресурс за важните за града проекти. Тази реформа можеше да осигури средства за проектите, за които властта ще тегли 120 млн. лв. заем. 

В момента над 50% от бюджета се разходват за заплати и издръжка на общината, а администрацията е голяма, партийна и раздута. Основна цел на новата власт трябваше да бъде реформирането й в малка, компактна и професионална. Видно от новия бюджет, няма и помен за това. 

Евелин Парасков, общински съветник от “Съюз за Пловдив”: Градоначалникът не получи и една седмица толеранс

Стоте дни в начало-то на всеки управленски мандат са период на толеранс, разбиране от страна на опоненти, критици и партньори. Здравко Димитров не получи и една седмица спокойствие, това е истината. Не видяхме летящ старт поради много причини - вътрешнопартийна проблематика, липса на административен опит или по-скоро липса на апаратчици в екипа на кмета, фискална обремененост от предишното управление.

Общо взето новият кмет “обу пантофите на стария“, но не знаеше какво го очаква. Анализи повече няма да правим, защото ние от “Съюз за Пловдив“ не сме коментатори на политическата ситуа-ция, а политици, които искаме да въздействаме за подобряването. Истината е, че се направиха някои грешки, а за част от предиз-борните обещания все още не се действа. Но мандатът е 4 години и има време за всичко при правилно структуриране на приоритетите.

Общественото очакване към екипа на кмета Здравко Димитров беше изключително високо. Наследството поставя кмета в една враждеб-на среда, изпълнена с интриги и зависимости. За наместването на слоевете 100-те дни са много кратък период.Здравко Димитров обаче върна диалога, сега е нужно да вдигне нивото и на обществе-ния дебат, за да дой-дат и резултатите. Толерантността на “Съюз за Пловдив“ към управленския екип изцяло зависи от желанието за реформи в три основни сектора - борба с корупцията, прозрачност и граждански контрол върху структурите към община Пловдив, отношението към общинската собственост и зелената система на града.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?