Следвайте ни

Инвалиди работят като моделиери и озеленители ВИДЕО

viber icon

Днес се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. Все по-често бизнесът в Пловдив и областта прибягва до техния скрит потенциал на пазара на труда.

Инвалиди от Пловдив и областта работят като моделиери, кроячи, шивачи и озеленители. Повече от 15 години „Стопански дейности КЦМ" осигурява работа на трудоустроени хора. Така шанс да се трудят са получили над 40 души с различни увреждания - сърдечни проблеми, на опорно-двигателния апарат, на зрението, на слуха. Запрян Илиев е с нарушено зрение още от дете. „Извадих си окото с една тел и оттогава насам съм с увреждане. Работя с машина за събиране на листа. Освен тях обирам и боклуците по тротоарите“, казва Илиев. От 7 години той

вече не е в графата на безработните

хора с увреждания, но преди това 5 години е търсил работа. „Някъде отиваш, казват ти с едното око не виждаш, по-трудно е да почнеш работа. По-лесно им е да вземат здрав човек“, добави Илиев.

В екипа, който поддържа зеления пояс на комбината за цветни метали, са и Горан и Красимир. И двамата са глухи, и са приятели. Докато Горан е срещал трудности с намирането на работа, то до момента съдбата винаги се е усмихвала на Красимир. По думите му, бизнесът не се притеснявал да наема инвалиди. „Грижа се за поддръжката на завода. Харесвам си работата, общуваме често с колегите и шефовете“, казва Красимир, чийто слух е увреден на 80%.

Косенето, озеленяването и почистването на алеите започват сутринта и приключват още в ранния следобед. При жените обаче в 15 часа все още кипи усилена работа - едни мятат чаршафи, други кроят, гладят, а трети шият. Работата на Иванка Москова е да моделира служебно облекло. Заварваме я с широка усмивка на уста и забързана в подготовката на дрехите. Тя е започнала като гардеробиер, а после е била и крояч.

15 години по-късно вече е отговорник-моделиер

„Всеки цех си има изисквания към модела и плата. Разработили сме цялата номерация, от най-малкия до най-големия номер. Предимно работим по шаблони, но се случва да имаме и индивидуални поръчки“, отбелязва Москова. Кроячите работят и на ишлеме - сега подготвят поръчка за софийска фирма. Трябва да изработят 172 бройки.

След кроячите поръчката отива при шивачите. Те са сред ветераните в специализираното предприятие, а шевовете вървят един след друг.

За чистотата на работното облекло на КЦМ се грижи Елка Божкова, която страда от диабет и е инсулиново зависима. „Преди работех като шивач, обаче ми беше много трудно - губех концентрация, имах болки в краката, а тук се движа и се чувствам по-добре“, казва Божкова.

Повечето от служителите са си

намерили работа чрез Бюрото по труда.

Трудят се по 8 часа. С намален работен ден са единствено чистачите на канцеларии и санитарни възли и шофьорът на „миячката“ (машина за миене на завода).

По думите на Иванка Пискова, която е управител на специализираното предприятие, през последната година намирането на служители инвалиди ставало все по-трудно. Причината - залегналите квоти за наемане на хора с увреждания в закона. „Всичко започна с идеята да намерим подходяща работа на служителите на КЦМ, които са загубили частично или временно своята работоспособност“, отбелязва Пискова. После инициативата прераства в социална отговорност към обществото. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?