“Столипиново” остава гето завинаги (целият текст)

Брюксел попари опитите на кметството да въдвори ред в квартала, ромите не плащат данъци, защото сградите не съществуват по документи

Най-големият етнически квартал “Столипиново” е застроен почти изцяло незаконно, показва обследването на сградите в гетото. Според данните на кмета на район “Източен” Петър Петров 90 на сто от сградите в махалата са вдигнати в нарушение на Закона за устройство на територията. Собствениците на повечето палати и коптори нямат нотариални актове за земята, нямат одобрени проекти и разрешение за строеж. Не плащат данъци, защото имотите не са въведени в експлоатация с акт 16. Над 2000 постройки в квартала са със статут на незаконни обекти. Не се събарят, защото са оставени в режим на търпимост.
 Къщите на ул. “Ландос” са завзели тротоара. Някои са градени преди половин век, други през последните години. На пресечката с ул. “Крайна”, зад високи огради от бетон, се извисяват същински дворци на два-три ката, украсени с гипсови орнаменти, мрамор, гранитогрес, ковано желязо. И те са незаконни, твърди Петър Петров. На “Крайна”, покрай блоковете с окрадени елинсталации и затлачени с мръсотия изби, е наредена цяла стена от гаражи. Във всеки от тях се вихри алъш-вериш. Така - дюкян до дюкян - е в целия квартал. Пред джамията на кръстовището с ул. “Батак” е зарязан незавършен строеж - две тухлени стени без покрив и под. Искахме да направим кафене, но от кметството не разрешиха, затова го построихме зад джамията, обясняват чорбаджиите


Богаташките къщи на ул. “Елба”, скрити зад високи зидове, са в пълен контраст с паянтовите колиби на ул. “Калина”. Пътят, широк най-много два метра, тъне в кал. Тротоари няма, асфалт също. Къщите, или по-скоро копторите, са наредени направо на земята, като кутийки от кибрит. Стъпваш от улицата направо на циментов под, в “хола”. А тръсне ли по-силно, ще се разпаднат, защото нямат фундамент.


 50 години съм тук и все е така, сочи беднотията беловласата жена, разпънала сергия с брошки и гребенчета. Казва, че є викат Неждин. Дошла е в махалата преди половин век като снаха, тук, в колибата, е отгледала децата си, след това и внуци. За какво законно строителство ми говориш, на нас никой не обръща внимание, оставени сме сами да се спасяваме, сочи провисналите надолу електрически жици търговката. Доволна е на първото левче оборот - помощ към 130 лева пенсия. Потърква паричката в бузата, за да є върви денят.


Незаконното строителство в етническите квартали е проблем не само на България, но и на цяла Европа, обобщава районният кмет Петър Петров. И разказва, че преди няколко години, когато начело на “Източен” беше сегашният градоначалник Иван Тотев, са решили да действат безкомпромисно, за да спрат лавината от нелегални градежи.


 Набелязали са 16 къщи на ул. “Ландос” за бутане с железен мотив за груби нарушения на закона. В момента, в който спряхме строителството, пристигна като на пожар комисия от Брюксел и трябваше да даваме обяснение, защо ще събаряме домове на хората, припомни Петър Петров.
Багерите бяха спрени, преди да тръгнат. Последва решението на Европейския съд за правата на човека от 2012 г., че властите са длъжни да се съобразяват с конституционното право на граждани на дом и поминък. Това означава, че ако къщата е построена незаконно, но е единствена, не може да се бута, обясни директивата на ЕС районният кмет.


Къщите в махалите, особено богаташкитe, винаги се оказват единствени. Затова борбата с незаконното строителство в “Столипиново” се свежда до премахване на павилиони и гаражи.


 Има още един проблем - липсата на подробен устройствен план на квартала, чието население надхвърля 50 000 души. Последният е правен през 1963 г. и е безнадеждно остарял, казва главният специалист по незаконното строителство в “Източен” Николай Василев. Преди шест години е било направено заснемане, но нещата спряха дотам.


До този момент няма решение и по още един въпрос - с реституираните имоти, върху които са построени къщи. Най-драстичният конфликт е между наследниците на някогашните ниви на ул. “Шумен” и малцинствата, вдигнали къщи, без да имат документи за тях. Това е буре с барут и дано някой не щракне клечка.

 

Главният архитект: Този квартал не е сред приоритетите
За квартал “Столипиново” няма актуален устройствен план, потвърди главният архитект на Пловдив Румен Русев. Нов ПУП не е възлаган. Общинският бюджет не е безграничен, има много други квартали, за които се налага да се прави ПУП. “Столипиново” не е сред приоритетите, каза арх. Русев.

И съветникът Джамисет Джафер е нарушител
Общинският съветник от ДПС Джамисет Джафер също нарушава законите. Еднофамилната му къща, за която “Марица” писа наскоро, е построена без необходимата документация. Джамисет Джафер е завзел незаконно бившата детска градина в квартала с площ 1500 кв. метра, от които 60 квадрата е преустроил във фитнес.


Всичко, което зависи от нас, сме направили - има констативен протокол за незаконно ползване на общинския имот, останалото е в правомощията на голямата община, обясни Петър Петров.


Джафер не се чувства нарушител. Всички къщи в “Столипиново” са незаконни, аз съм предприел действия за узаконяване, заяви той за “Марица”. Срокът за узаконяване изтече и по тази причина не са удовлетворени 20 молби от квартала, репликираха от кметството.
След като общинският съветник нарушава безнаказано закона, защо простосмъртният Асан трябва да иска разрешение за строеж?

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
HASAN

HASAN

14.11.2013 | 16:17

Gospoda bai-ganiovtsi!!!sled 20tina godini shte se vidim:kogato stanete maltsistvo; i tridesette% bg mafioti niama da mogat da vi pomognat;shte se molite na tsiganin za rabota i togava shte razberete kakvo e??? da se podtseniava chovek.

Отговори
0 0
718891919

718891919

13.11.2013 | 20:04

ЕЙ ТУКА СТЕ МНОГО ОТВОРЕНИ В НЕТА ГЛУПАЦИ АМА ВСИ4КИ СИ ПАЗАРУВАТЕ ОТ СТОЛИПИНОВО КЕЦОВЕ ФРЕД ПЕРИ И ЛАКОСТАА НАЛИ ИНТЕРНЕТ ХУЛИГАНИ МИШКИ ТАКИВА СКОР НЕ БЕВЪРЛИ ХИЛДССС ДА СТАНЕ АМИ НЮ ЙОРК ЩЕ СТАНЕ СТОЛИПИНОВО

Отговори
0 0
ГРИНГООО

ГРИНГООО

13.11.2013 | 20:01

СТИГА СТЕ РЕВАЛИ ВЕ МУХЛЬОВЦИ ТАКИВА ЖИВЕЕЛИ В ГОЛЕМИ КЪЩИ ИМАТ ПАРИ СТРОЯВАТ ВИЕ КАТО СЕ МИШКИ ПОД БАЛАТОМ ТЕ КВА ВИНА ИМАТ ХОРАТА ИЗ МАХАЛАТА ТЕ НИКЪДЕ НЕ БАЧКАТ ЗАКОННО А ЗАЩО НЕ РАБОТЯТ ЗАКОННО СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ИНСТИТУЦИЙТЕ ЗАШО С ЛЕКА РЪКА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ФИРМИ КАТО ИМ ЧУЯТ ИМЕНАТА ХАСАН АЛИ И НЕЗНАМ СИ КВИ ДР ИМЕНА И ВЕДНАГА ГИ РЕЖАТ ЗА РАБОТАТА НАЙ КУЛТУРНО С ДУМИТЕ ДОБРЕ ГОСПОДИНИНЕ ОСТАВЕТЕ СИ НОМЕРА НИЕ ЩЕ ВИ СЕ ОБАДИМ И НИКОЙ НЕ ГИ Т ТЪРСИ МН ЯСНО 4Е И ТИЯ ХОРА ИМАТ СЕМ. ЗА ГЛЕДАНЕ И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯХ АМА БЕЗ ДА ИМ ПУКА КАК ЗАКОННО ИЛИ НЕЗАКОННО С НАРКОТИЦИ ИЛИ С ТРЕВА ПАРАТА ПРАВИ ИГРАТА ДРАГИ МИ ГЯВУРИ ЕДИН РОМ ЦИГАНИН АКО КРАДЕ КОЛКО КРАДЕ ЗА 5 ЛВ ЗА ЕДНО ПАР4Е ХЛЯБ А ГЯВУРИТЕ КАК КРАДЕТЕ САМО МИЛИОНИ ЗАТОВА ТАЗИ ШИБАНА ДЪРЖАВА Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ АЙ С ЗДРАВЕ И СЕГА МЕ ПЛЮЙТЕ ........ ДА ВИ .......... МАМАТА

Отговори
0 0
Chelsea

Chelsea

13.11.2013 | 16:04

Ех шибани ,политици спрете да се заигравате с гнусните мангали.Правилата са за всички и трябва да се спазват.Щом една къща е незаконна трябва да се събори.Спрете да се оправдавате с Брюксел,защото много скоро напрежението ще ескалира.

Отговори
0 0
sa

sa

13.11.2013 | 15:59

Супер, аз примерно нямам собствено жилище, значи съвсем спокойно мога да си построя където си искам такова и никой нищо не може да ми каже. Хм... обмислям да си построя къщурка на площад- централен та да съм у центъро :)\n\nМайтапа на страна, ама тея мангалоиди отново с привилегии... ех родино наша, жална, гладна.... \nбай Тошо знаеше как да се оправя с тях, ама нали сега сме европейци та трябва да носим на гръб едни 1 милион мангалоиди.

Отговори
0 0
zeko

zeko

13.11.2013 | 12:56

Добре - общината да не бута къщите, дето живеят хора, но защо не бута другите неща - гаража, магазиннчета и т.н.\n Миналата година най-нагло събориха гаражите на българите живеещи на ул. Крайречна.\nЗначи - за едни може, за други - не.\n

Отговори
0 0
до антонио монтана

до антонио монтана

13.11.2013 | 12:30

смърт за твойто курва рода смърт за твойта курва

Отговори
0 0
Ванко 2

Ванко 2

13.11.2013 | 11:34

Като не съществуват по документи значи общината или държавата може по логиката на Брюксел да си разчисти земята с булдозери и да направи нещо полезно. Къде е проблемът?

Отговори
0 0
..................................................

..................................................

13.11.2013 | 10:39

Да влизат булдозерите и да събарят всичко наред. И най-добре да е през нощта и без предупреждение. Само това е единственото вярно решение на проблема.

Отговори
0 0
aahasfer

aahasfer

13.11.2013 | 10:27

брех,мамка му,мангалите строят на улицата,някаква пацавура паркира в Цар Симеоновата градина - има ли кмет,служби към кметството,полиция?!?

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?