Следвайте ни

Столична фирма с 0 лева оборот иска да строи върху ниви в "Северен"

viber icon

Нов жилищен комплекс с 10 броя еднофамилни сгради ще се строи в район „Северен“ в местността между Голямоконарско и Пазарджишко шосе. Инвестиционно предложение с искане за ОВОС /оценка на въздействието върху околната среда/ е направено в РИОСВ Пловдив от инвеститора „Скай лимитс инвестмънтс“ ООД с адрес в София. Съдружници с равни дялове - по 2500 бр., всяка по 1 лв., са израелският гражданин Даниел Шлихтер и австрийката Стейндлинг Сузана Бела. Справка в ДАКСИ показва, че фирмата е регистрирана през 2009 г., с основен предмет на дейност сделки с недвижими имоти. За периода от 2012 до 2018 г. обаче не е упражнявала никаква дейност, тъй като за 7-те години има 0 лв. приходи от продажби, няма и регистрация по ДДС. Според последния финансов отчет загубите за 2010 г. са били в размер на 14 000 лв.

От инвестиционното предложение е видно, че земята, върху която ще се вдига комплексът на площ от близо 20 декара, е земеделска. Новият директор на РИОСВ Пловдив, инж. Божидар Илиев, е посочил в решението си от 12.02.2020 г., че не е необходимо да се извършва ОВОС, с мотив, че жилищното застрояване „няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони“.

Оказва се, че „Скай лимитс инвестмънтс“ ООД е имало апетити да строи на същото място преди 10 години, но плановете са били осуетени. От архивите на Пловдивски административен съд изскочи дело, водено от  Сдружение с нестопанска цел “Жива Природа”. Еколозите са атакували в съда решение на РИОСВ Пловдив от 2010 г., с което е постановено „да не се извършва екологична оценка на ПУП за промяна на предназначението на земеделски имоти с № № 57784.22.121, 57784.22.122, в землището на гр. Пловдив, с цел “Изграждане на десет броя еднофамилни жилищни сгради, с възложител “Скай Лимитс Инвестмънтс”. Въпросните имоти са съседни на тези, върху които съдружниците отново искат да строят. Тогава с решение № 77/14.01.2011 г. Пловдивски административен съд отменя решението на РИОСВ Пловдив и го осъжда да заплати на “Жива Природа” сумата от 210 за разноски по делото.

"Геостандарт - НМН" ЕООД - Пловдив пък е водило дело срещу “Скай Лимитс Инвестмънтс” заради неплатена сума от 4000 лв. -  остатък от възнаграждение по договор за проучване и проектиране.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?