Следвайте ни

Стълбите на Джумая джамия - любимо място за купон

viber icon

Наричат „Джумаята“ пъпа на Пловдив. Официалното му име е площад „Римски стадион“. През годините площадът сменя много и различни наименования, но пловдивчани го наричат така заради разположението му в близост до Джумая джамия.

Площад "Джумая" е популярно, оживено място, през което ежедневно минават хиляди местни жители и туристи. Римският стадион се намира в неговите граници, а младежите се събират на стълбите до джамията или в градинката до нея. През лятото това е едно от най-хладните места не само заради големите корони на дърветата, които предпазват от жегата, но и заради стените на високите каменни постройки от двете страни.

Стълбите представляват сравнително тясна площадка на три нива и мястото може да се разпознае по глъчката и емоционалните високи тонове, с които се разговаря - нормално е за пловдивчани да говорят така, сякаш всички останали са глухи. Затова и ако някой прекара достатъчно време там, непременно ще научи всичко, което се е случвало напоследък в града и с хората. Типична е и музиката, която непрекъснато кънти от стълбите. Понякога се чува  дрънкането на китара. Редовните посетители остават до малките часове на нощта, обезпокоявани единствено от общинска охрана. Все в някой момент обаче дори „общѝнките“ се отказват.

Историята, настроението и нравите на един град се научават най-добре чрез неговите жители и градинката на Джумаята е интересно място за тази цел. Ако човек седне там сам, веднага ще дойде някой непознат, който ще се запознае с него и ще започне да разказва историята си. Често това е някой възрастен подпийнал чичко с добри намерения, който веднага започва да плюе държавата и управляващите и да разказва разпалено за младостта си, която е прекарал в Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?