Следвайте ни

Стела Сачи: Пречистете храната с молитва

Така тя въздейства на физическото тяло, емоциите, пази от погрешни избори, блокира лоша карма

viber icon

Как храната може не само да поддържа тялото, а и да извиси съзнанието? Без да се изживява като гуру, което държи всички тайни на живота в готварската си книга, бивша учителка посвещава последователки в кулинарно-философски курсове. Ученичките  готвят, после сядат да хапнат и да поговорят на духовни теми. Изглежда просто и често някой взима рецептата, да я повтори у дома. После се връща оклюмал: „Всичко направих, а не стана като твоето”.


„Тайната не е само в това какви съставки и какви количества да смесиш, а как да осветиш храната, така че да се превърне в добра енергия. Всеки има по една баба, чиито рецепти помни не защото са били гурме, а защото ги е приготвяла с голяма любов”, казва Стела Сачи. И добавя, че за да бъде пълноценна храната, трябва да бъде пречистена с молитва. Самата тя произнася ведически мантри, но всеки може да покани щедростта на Бог и природата в чинията си и да благодари за нея с ритуалите на своята религия. Тази философия присъства в различни култури - с приготвянето на определени храни за всеки празник и изпълняването на конкретни ритуали. Дали ще е песнопение, обред или християнска молитва преди хранене - смисълът е един и същ, казва Сачи. С тренинг „Храната като ритуал за извисяване на съзнанието” тя се включи в Седмицата на вдъхновението в Пловдивски културен институт.

„Съвременният човек е превърнал храненето в рутинна дейност и не се замисля какво, къде, как и с кого яде. Импулсивно задоволяваме глад, а можем чрез храненето да постигнем по-високо качество на живот”, убедена е Стела Сачи. И уточнява, че под това погрешно се разбира само финансово благополучие - според изследвания на учени парите са едва 20% от доброто качество на живот. С по-голяма тежест е сборът от други елементи: екологична обстановка, отношения с хората, удовлетвореност от професията, хранене.

За да постигне високо качество на живот според философията на Сачи, трябва да се консумират здравословно и домашно приготвени ястия, а не фаст фууд или индустриално създадени храни. Така се постига по-нисък прием на мазнини, сол, захар. Това е важно, защото докато не повишим качеството на живот, не можем да мислим за духовно извисяване. Човек с незадоволени ключови нужди остава заклещен в примитивното и не развива съзнанието си, казва Сачи. Пътя, по който да направи това за себе си, тя е открила във ведическата култура, чиято философия е да живеем в хармония, развивайки материалните блага, но като добра основа за духовно пробуждане и израстване на личността.

Най-известната книга на индуизма „Бхагавад Гита” говори за три основни енергии. Първата е доброто, което носи усещане за щастие и знание, дори човек да не е богат. Втората е страстта - който е подвластен на нея, гони победа, воден от алчност и стремеж за надмощие. Третата е невежеството - в неговия плен човек няма знание, води се от низши подбуди, обзет е от безнадеждност. Трите състояния са като нишки на едно въже, в което сме оплетени и в различни моменти човек е подвластен на различна енергия. По-низшите лесно завличат. Затова се говори и за проактивни хора - които осъзнават реалността, планират и успяват, понеже не се сриват от малки неуспехи, а поемат отговорност за живота си, и реактивни - на тях им влияят средата и другите, какво е времето, взели ли са големия хонорар.

Деградацията е естествен процес и вредните навици имат голям принос за поддържането , казва Стела Сачи. Идеята на ведическата култура е, че промяната на навиците води до промяна и на поведението. То пък променя характера, а оттам и съдбата. Затова живот в доброто често се обвързва и с определен режим. Все по-трудно е обаче в града и заобиколени от електронните устройства да преценяваме кога съзнанието трябва да почива, да ставаме и лягаме рано, да се храним под час, да сме активни с упражнения или разходки, признава Сачи. Проблем е дори връзката с природата, а тя подхранва с енергия от слънцето, зарежда с оптимизъм, действа релаксиращо на нервната система и успокоява ума. Затова е толкова важно да я поканим в чинията си, подчертава Сачи.

Енергията на доброто в блюдото е натуралната, свежа и прясна храна, в която присъстват зърнени и бобови култури, варива, плодове и зеленчуци, ядки. Важно е обаче да се научим как да приготвяме храна с тези съставки, така че да запазим нейната добра енергия, добавя Сачи. Затова ведите, а и други религии, използват свои технологии за пречистване и осветяване чрез молитва или мантра. Ведическата гласи: „Ом Намо Бхагавате Васудевая”, което ще рече „Отдавам почитта си на Бог”. С този дребен жест на почит към създателя ние го каним да седне на трапезата ни и това е така във всяка религия, независимо как звучат думите, казва Сачи. По-важно е да се осъзнае смисълът им, защото това е отказ от егоистичното.

„Ако готвим гневни, уморени, фрустрирани, разочаровани, зареждаме с това и храната. После тя носи нещастие и болест. А когато влезем с молитва, настроение и благодарност в кухнята, не само задоволяваме кулинарен порив, а внасяме щастие, здраве, омиротворение. Тогава храната става животворна сила”, обяснява Сачи. И понеже, въпреки усилията си, човек остава несъвършен, се налага ритуалът за прочистване. С него каним висшите сили да участват в живота. Ведическата култура нарича тази осветена храна прасадам, което значи милост. Вярва се, че тя дори изчиства кармата и ни прави устойчиви срещу погрешни избори, имунизира срещу илюзиите в живота. Така  храната въздейства на физическото тяло, на емоциите и менталното здраве, на духовното равновесие и ценностите.

Ако умът е задоволен, се засищаме с малко

Често се смята, че здравословната храна е диетичната, но това не е така, категорична е Стела Сачи. Нейната дефиниция е, че тази храна трябва да бъде красива, богата на цветове и текстури, да ухае добре и да е вкусна. Тогава умът е удовлетворен и се нахранва с малко. Причината за това засищане е, че в 90% от случаите ние ядем емоционално. Когато ни  липсва нещо или сме наранени, бързаме да го заместим или да се успокоим с някакъв вкус. Когато постигнем хармония в чинията, този стимул отпада. Затова понякога в курса на Стела идват жени и казват: „Хайде да готвим, за да отслабнем!”. Придържайки се към тази философия, човек може да свали килограми, натрупани от емоционален срив.

„Ако подобрим качеството на хранене, ако започнем с това дребно нещо, другите елементи също се пренареждат, казва Сачи. Всички искаме пълноценен живот, а богатството не е само пари. Ако се започне с промяна на храненето, става по-лесно. Защото не всеки ще вземе да чете философски книги. Но всички хапваме”.

Рецептата на Стела: Енерджи болс

300 г фини овесени ядки

250 г  кафява захар на пудра

50 г брашно от рошков

100 г масло

1 ванилия

100 г кокосови стърготини

Всичко се смесва с ръце, като се използва половината количество кокос. Оставя се 30 минути овесените ядки да набъбнат. Правят се топчета и се овалват в останалия кокос. Охлажда се в хладилник. Няколко топчета са подходяща закуска заедно с кисело мляко. Това е също икономичен сладкиш за коледните празници.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?