46

Стефан Стоянов: Срамота е, че изпуснахме 12,5 млн. лева за две училища

Говори заместник-кметът „Образование, бизнес развитие и европейски политики” в Община Пловдив

- Г-н Стоянов, в последния мандат са построени и пред завършване няколко детски градини, други са разширени, но родителите продължават да се притесняват дали ще успеят да устроят децата си. Кога за всички деца ще има места?  

- В последните години в детските заведения в Пловдив се инвестираха доста средства, но в някои райони, например „Южен”, все още не достигат места. Една от задачите ни е да преместим всички подблокови заведения с около 600 деца. Тази година успяхме да пренастаним 150 деца в самостоятелни сгради, както стана с ДГ „Малина”, която вече се помещава на бул. „Александър Стамболийски”. Другата важна задача е да намалим броя на децата в групите. Това означава, че

инвестициите в разширяването на базата трябва да продължат. 

Нашите очаквания са, че в следващите 10 години населението на  Пловдив ще расте. Средно на година в Пловдив се регистрират между 8 и 10 000 души, а неофициално в града пристигат да живеят още толкова. Повечето от тях са хора в активна възраст, които идват с деца и за тях трябва да има детски градини и училища. Затова още от миналия мандат и през този инвестираме повече средства в разширяване на материалната база. 

Защо все още има голям дефицит за прием в детските ясли?

- В следващите години е необходимо да се проектират и да се изграждат детски ясли, за които по неясна причина не се отделят държавни пари. Редно е яслите, които сега са подчинени на  здравеопазването, да бъдат припознати като част от образователната система и децата да бъдат отглеждани от педагози, а не само от медицински специалисти, а също така да се отделят повече пари за изграждане на нови сгради. И в София, и при нас, и в други градове има проблем с места в яслите. 

В момента в Пловдив не достигат поне 400 - 500 места в ясли,

може би дори малко повече. Очаквам до няколко години да се очертае тенденция с недостиг на места в първи клас. Все още около 35% от учениците са на едносменен режим на обучение, а междувременно и първокласниците се увеличават и много вероятно, ако не се правят инвестиции, да се появи недостиг на места. Имаме няколко проекта за разширяване на училища, а наскоро сме подали проекти за още девет училища.

- Инициативен комитет от ОУ „Княз Александър I” настоява за нова сграда, тъй като се помещава в една сграда с Хуманитарната гимназия.  Защо все още строежът не е започнал? 

- Финансирането за училището е осигурено, имаше проблеми с процедурите за обществена поръчка, но най-после е избран изпълнител и се надявам най-накрая да стартира строителството. Трябва да се използват всички възможности за инвестиции в образователната инфраструктура, за да осигурим сграден фонд за едносменно обучение и качествено образование, като имаме предвид, че населението на Пловдив нараства. За съжаление, почти всички проекти се забавиха по обективни и субективни причини, разбира се, и заради ковид и инфлацията. Проблеми възникват и с провеждането на обществени поръчки, които често се обжалват. Последен пример - кметът на район „Централен” Георги Стаменов положи усилия, стартира проекта за ремонт на Хуманитарната гимназия и изведнъж изпълнителят се отказа. 

- Как реагирахте на отказа на Общинския съвет да одобри предложението ви Общината да кандидатства за финансиране на пристройка на Математическата гимназия и нова сграда за ОУ „Драган Манчов?

- Изключително съм изненадан от това решение, защото изпуснахме огромна сума от 12,5 млн. лева да бъдат инвестирани в образователна инфраструктура. Този план се прави от три години, много разговори сме провели и

чух много неистини и спекулации, казани по време на сесията. 

В резултат парите, които Пловдив можеше да получи, ще отидат във Варна и в София, вместо да се инвестират в нашите училища. Новите сгради, които щяха да бъдат построени, можеше да се използват и за други учебни заведения и меко казано, е срамота да изпуснем толкова много средства.

- Има ли полезен ход за МГ „Акад. Кирил Попов” и ОУ „Драган Манчов”?

- Сигурно има, но финансиране няма. Добре е МГ да има нова сграда и от 4 - 5 месеца чакаме от тях задание, за да се знае какво точно искат, след което Общината да организира конкурс за проектиране. Получи се малко нашенска история - 50 г. правим кампус на Математическата гимназия, но никой не е седнал да направи задание. Доколкото знам, новата сграда, построена според всички изисквания и желания, ще струва между 60 и 70 млн. лева. Хубаво е да имаме такива мащабни проекти, но не бива да губим възможността за прагматични решения за образователната система. 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

29.05.2023 | 15:46

МГ-то може да се премести в училището за глухи. То е празно и пред закриване. Що да се хаби държавна пара?

Отговори
3 0
марш да строиш капитализма!

марш да строиш капитализма!

29.05.2023 | 14:18

тоя до кога ще кюта на държавна работа?

Отговори
5 0
Математик

Математик

29.05.2023 | 12:05

Никой не си е мръднал пръста с години да има нова сграда на математическата. Нито общината, нито директорката. Родителите се настройват един друг и се въртят в затворен кръг. Макар че сред нас има и много разумни хора, които след като видяхме политическата нотка и ПР-а, които едно, две лица се опитаха да си направят, се отдръпнаха. Няколко срещи правихме със Стоянов и той обясни какъв е редът и кое след кое следва. Никой нищо не прави от няколко месеца. Кой трябва да направи заданието - директорката и уж родителския колектив. Какво свършиха за 4 месеца - нищо. Сега заради тези хора нито ще има нови училища, нито децата ни ще учат в нова сграда. Ето дотова води хаосът, който двама -трима родители създадоха. Всичко ще продължи по старо му, но не това искахме. Просто бяхме използвани за политически цели, а от това губят само децата ни.

Отговори
8 0
366

366

29.05.2023 | 13:52

Тази директорка е ялова. За нищи не става. Само си дава вид, че много работи, но работи за личните си партийни изгоди. Не забравяйте кой я СЛОЖИ на това място. Умее да се прави на заинтересова пред родители, но и учениците вече са разбрали, че за нищо не я бива.

Отговори
6 1
ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ВЛАСТТА

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ВЛАСТТА

29.05.2023 | 11:54

"- Финансирането за училището е осигурено, имаше проблеми с процедурите за обществена поръчка, но най-после е избран изпълнител и се надявам най-накрая да стартира строителството. " Но, когато има лични интереси на един или друг пловдивски "О"правник (все ни "оправят"), то няма никакви проблеми както със скоростното подготвянето на тържните документи и процедури, така и с провеждане на обществени поръчки в съкратени срокове и в тесен кръг участници, включително избор на изпълнител, подписване на Договор и извършване на авансово плащане. (за справка можете да се поразровите всички ОП, които са активни в момента - голяма част от тях са доста интересни и като остойностяване, и като наличие на необходиата и изискуема по законите документация, и като време за приключване на процедурите, и като печеливши фирми, и т.н.)

Отговори
5 0
Нина

Нина

29.05.2023 | 11:36

Вие като управление на града сте СРАМ! Герб-мафия! Некадърници! махайте се с 200 !

Отговори
13 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?