46

Стефан Стоянов след случая в Розино: Насърчаваме директорите да бъдат безкопромисни към доставчиците

- Г-н Стоянов, как е организирано храненето в детските градини и общинските училища в Пловдив?

- Доставчиците се избират чрез възлагане на обществени поръчки. В детските градини, които са 52 на брой, процедурите се провеждат от директорите, на които са предоставени тези правомощия преди пет години с решение на Общинския съвет. Пак директори на детските заведения, където не може да се готви, избират изпълнители, които да осигуряват кетъринг. За училищата процедурите са по-различни - назначава се комисия, в чийто състав задължително участва директор на даденото учебно заведение, общински съветници, избрани на сесия, и представител на администрацията, и тя провежда търгове за отдаване под наем на ученическите столове за всяка училище отделно. Основната задача е изпълнителите на тези обществени поръчки да предлагат храна на нормирани цени и с добро качество. Размерът на наема не е определящ критерий.

- Кой контролира качеството на детското и ученическо хранене и спазването на санитарно-хигиенните норми?

- Предимно държавните агенции - РЗИ и Българската агенция за безопасност на храните. В Община Пловдив няма специално създадено звено, което да проверява качеството, но специалисти от администрацията винаги участват в проверките, ако има сигнали за лоша хигиена или неспазване на установените норми.

- Какви са основните изисквания на търговете за обществените поръчки към доставчиците?

- Сред критериите се залагат цена на храната, периодични ремонти, максимално допустим размер на наема, който не е водещ. В последните година и половина водим активни разговори, включително с директори, но не можем да достигнем до консенсус за училищата - да опростим процедурите и те да се провеждат от самите учебни заведения, за да има повече механизми за контрол на качеството на храните. Инициирахме тези разговори, защото в много училища децата не са доволни и не се хранят повече от 30-40 процента в ученическите столове. Тази тенденция важи предимно за началните и основните училища, които са 44. За всеки павилион или лавка за закуски също се провеждат търгове.

- При избора на изпълнителите взима ли се предвид изпълнението на рецептурници за здравословното хранене на децата?

- Рецептурници има и за детските градини, и за училищата. Те не са лоши, макар че са малко остарели. Но тук имаме два проблема. Единият е с доставките и качеството на храната, вторият е да се предлага малко по-съвременна кухня. Това не означава да има пържено, но да отговоря на вкусовите качества на децата, като едновременно с това да се спазват всички регулации. По света има различни практики, но те тръгват от много по-лоша база, докато при нас е създадена традиция. Очевидно трябва да се мисли в тази посока - високо качество на храната и начин на приготвянето, за да има повече ученици, които да се хранят здравословно в столова, а не със сандвич на обяд. В това отношение държавата също има какво да свърши в партньорство с директорите и общините.

- Какво точно би могла да направи държавата?

- Контролните органи са държавни. Темата за по-добро хранене в образователната система е голяма. От една страна, харчат се доста средства - и държавни, и на родителите, затова е логично да имаме по-големи изисквания, включително за строг и постоянен контрол.

- Средно колко струва един обяд в ученическа столова?

- Цените са различни - между 3,50 и 4,50 или 5 лева. Основната тема обаче е как да се организира по-добре храненето на деца, особено при целодневно обучение -  от 1. до 4. клас. При сигнали за проблеми с качеството на храната, какъвто случай имаше миналата седмица в район „Централен”, реагираме с проверки. За район „Централен” освен разпоредена проверка във всички детски градини сме изпратили допълнителни указания за ежедневен контрол, директорите да връщат храна, за която има съмнения, и ако трябва, да развалят договори. Винаги сме насърчавали директорите да бъдат безкомпромисни, тъй като всеки ден те са в заведенията, които ръководят. Най-важното е да се обърне и самият подход към храненето в детските и учебните заведения - да гоним основно високо качество на храната.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?