Следвайте ни

Стефан Кюркчиев, уредник в Природонаучния музей в Пловдив: Трябва да влизаме в гората като в храм

viber icon

Гората е домът на мечката и когато сме там, трябва да си дадем ясна сметка, че ние сме в нейния дом. Там тя трябва да има спокойствие, а ние навлязохме остро в природата и го нарушихме. Това каза пред „Марица“ уредникът от Природонаучния музей в Пловдив Стефан Кюркчиев по повод инцидента с мечка в Белица.

По думите му, в последните години сме направили много в посока на това да навлезем агресивно в хабитата на животните в гората. „С тази прекомерна сеч, без значение по каква линия и защо, с прекалената употреба, не остана спокойствие за хайваните в горите“, коментира Кюркчиев.

Той посочи, че навсякъде в страната през последните години се е увеличила числеността на мечките и буквално ги има навсякъде - по Белица, по Лъки, в Родопите, по Стара планина, Рила, Пирин и във всяка една голяма планина. „Мечките си обикалят, мигрират. Младите търсят нови територии, а възрастните екземпляри пазят своите. Мечката ражда през 2 години, толкова си води мечетата, като на втората година малките започват да скитат и да си търсят нова територия“, обясни уредникът в Природонаучния музей.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?