Следвайте ни

Стартира "Пловдив - град на доброто", ученици тръгват по Главната да събират кандидатури ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Подадена ръка от непознат в градския транспорт - едно наглед просто нещо, но в същото време толкова съществено, се оказва причина за пловдивчани да се включат в „Пловдив – град на доброто“ през пандемичната 2020г. Това обясни ученикът Николай Лазаров, от Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии, на прага на 10-то юбилейно издание на кампанията.

Лазаров за втора поредна година подкрепя инициативата. Той изрази надеждите си, тази година добрите примери да валят и журито да бъде затруднено максимално в избора си. По думите на съученичката му Гергана Миланова всеки човек е добър сам по себе си, но има такива, които блестят като кристали сред другите.


Ученици от 8 до 10 клас вече тръгнаха по Главната на Пловдив, за да популяризират кампанията и да приканят хората, да се включат в нея. Други 4 ученици пък ще прекарат деня пред стълбите на Каменица, където всеки пловдивчанин ще има възможност да номинира човека, който според него заслужава да бъде отличен  заради добрите си дела.  Номинациите ще се събират до 15 юни, като от сряда те ще могат да бъдат подавани само по електронен начин на официалния сайт на кампанията.

Първата отличена от гражданите беше д-р Росица Бръшкова. В мотивацията си пловдивчанинът написа “защото по време на пандемията беше най-смелият лекар, който не отказа преглед на нито един пациент“. Веднага след нея се нареди и Недка Василева – Петрова, която е директор на КСУДС - Пловдив. 


По време на миналогодишната кампания пловдивчани номинираха над 600 свои съграждани, като увеличението е почти двойно спрямо предходни кампании. За това е допринесла както онлайн платформата, така и пандемията, по време на която хората все по-често започнаха да обръщат внимание на добрината. "Радвам се, че тази инициатива продължава толкова години и буди все по-голям интерес у пловдивчани. В тези тежки години на пандемия, съпричастността и грижата към хората, изпаднали в беда, доби друго по-високо измерение“, отбеляза зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков. 


Журито на конкурса е петчленно- Йорданка Петкова, проф. Юрий Анастасов, инж. Людмила Ганчева, Ренета Венева и Чавдар Каришев. То ще трябва да отличи най-добрите сред номинираните  в четири категории - "Градско развитие", "Образователна дейност", "Социална дейност" и "Добротворчество".

„Пловдив – град на доброто“ се провежда се под патронажа на кмета Здравко Димитров и в партньорство с Национален алианс на хора с редки болести, БНР – Пловдив, БНТ – Пловдив и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника /ПГХТТ/.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?