Следвайте ни

Стартира най-скъпият проект на Пловдив - модернизират пречиствателната станция

viber icon

Реконструкцията на Пречиствателна станция за отпадъчни води на Пловдив започва от днес след 12-годишното очакване. Това е най-скъпият проект, който се финансира с финансовата помощ по оперативна програма "Околна среда" на обща стойност близо 115 млн. лева. 

 

Обществената поръчка е възложена от Община Пловдив на консорциум "ПОСВ Пловдив 2018" , в който участват  фирмите "ГБС Пловдив" АД, "Главболгарстрой" АД и "Еко проект 2000" ООД с подизпълнител "Кристална вода“ АД.  За надзор  на стойност 1,4 млн. лева е избрано обединение "Дейта консулт". Ремонтът е възложен на "ПОСВ Пловдив 2018" на инженеринг  и трябва да бъде завършен за 730 дни.  Договорът  за строително-монтажните работи беше сключен още през февруари миналата година, но стартът на реконструкцията се забави заради обжалването на поръчката за надзора. Наскоро с решение на ВАС беше потвърден резултатът от търга, проведен в Общината и вече няма пречки за цялостното изпълнение на проекта. Изпълнителите отдавна са внесли проекта, който е съгласуван и одобрен с всички компетентни институции.

Стартът на големия ремонт ще бъде даден на официалната церемония, на която ще присъстват кметът  Здравко Димитров, неговият заместник по строителство Пламен Райчев, ръководителят на Пречиствателната станция Николай Михалков, управителят на „ВиК“ ЕООД - Пловдив, Спартак Николов, представители от ДЗЗД "ПСОВ Пловдив 2018“ и ДЗЗД "Дейта консулт".

С рехабилитацията на Пречиствателна станция трябва да се намалят вредните вещества и биогенни елементи във водоприемника. С тази цел изпълнителите ще  изградят гравитационен канал с дъждопреливник, свързан директно към водоприемника към река Марица чрез байпасен канал и да повдигнат нивото на  отпадъчните води чрез потопени шламови помпи. В договора са включени също така отделяне на пясък и мазнини, отстраняване на въглерод, азот и фосфор, по-ефективна преработка на утайките, за което е предвидено съоръжение за термично изсушаване. Целта е  да се намали количеството на утайката, за да се  достигане на концентрация на сухо вещество до 85-90%.

Проектът  за воден цикъл бе подготвен още в мандата на кмета Славчо Атанасов, но в следващите години е променян няколко пъти, което доведе до голямо забавяне. Договорът за финансиране с управляващия орган на ОП "Околна среда" е подписан преди три години, като сумата беше намалена от 135 млн. лева на 115. По воден цикъл се ремонтира ВиК мрежата в район "Северен". Предстои да започне изпълнението на още един компонент от програмата - смяна на подземаната инфраструктура на бул. "Дунав".

Последната реконструкция на Пречиствателнаа станция на Ягодовско шосе беше направена с финансовата помощ на правителството на Швейцария през 90-те години.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?