46

Старият град ще си има своя марка бира

Старият град на Пловдив вече ще има своя марка бира - „Трите хълма“. Община Пловдив и пивоварна „Каменица“ АД обединиха усилия в партньорство и ще изненадат всички почитатели на бирата с ново пиво в познатия стил "пилзнер", но прочетено на крафт език. 

Представянето на бирената емблема на Трихълмието ще бъде на първото издание на фестивала „Гурмето под тепето“, което ще се проведе от 15 до 18 септември на пл. “Стоян Чомаков“ №1 в Стария град. Събитието е организирано от Сдружение „Филибелийски майсторлъци“. В рамките на първото издание на феста ще бъдат представени приготвени на барбекю традиционни пловдивски деликатеси и вкусотийки от нашия регион, хлебни печива, лютеница, подправки по традиционни рецепти и много други изненади.

„Стартираме официално нашата инициатива в града, избран за „Най-добра туристическа дестинация 2022" за създаване на „бирата на Стария град“. Искаме тази крафт бира да бъде още една причина хората да идват в града ни и да посетят Стария град.  „Трите хълма“ ще се предлага единствено на територията на резервата. "Трите хълма" е име с отношение към историята на Стария град, което бе избрано с демократично гласуване между три предложения. Предстои подписване на споразумение за партньорство с "Каменица" АД, което да бъде гласувано от ОбС.  Бирата ще се отличава като дизайн и вкус“, разказа вчера заместник-кметът Пламен Панов.

„От името на екипа на "Каменица" бих искал да изразя радостта и благодарността ни за възможността да участваме в този чудесен проект на Община Пловдив. "Каменица" - като най-старата бира на България, която съществува и до днес, и Пловдив - като най-стария град в Европа, имат една уникална и неразривна връзка помежду си, а именно - силата на историята и традициите. Като родното място на "Каменица", Пловдив винаги ще бъде много близък до нашето сърце. Ето защо за нас е чест на мястото, където преди 141 години започва да се вари бира в Пловдив, днес да можем да варим бирата на Стария град - "Трите хълма", каза Владан Матич - изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

За „Гурмето под тепето“, което в първото си издание гостува на „Празници на Стария град 2022“, разказа Костадин Шанков. В първото издание участват 9 фирми, като идеята е всяка година да се надгражда и да се увеличава удовлетворението от кулинарния туризъм.

„Пълноценната наслада от храна и напитки е невъзможна, без сетивата да са в състояние на айляк. Именно това са ви приготвили членовете на Сдружение „Филибелийски майсторлъци” в първото издание на „Гурмето под тепето“. Очакват ви удоволствия за небцето с традиционните пловдивски деликатеси бабек и бумбар, допълнени от запечени резенчета зрял свински врат. Всичко това е гарнирано с винени и разхлаждащи коктейли, кафета, латета и домашна лимонада. Сладостта ви очаква с изумителни авторски шоколади, кремове, ядки, палачинки със зелени смокини. Френската пекарна ще представи типично пловдивски храни. Ще има и още много изненади - хранителни и музикални, защото на сцена ще има и вечерни концерти“, разказа Костадин Шанков.

Официалното откриване е на 15 септември в 18:00 ч. на площада пред Туристическия информационен център на ул. „Д-р Стоян  Чомаков” №1, а от 16 до 18 септември хранително-питейните зони очакват посетителите по ул. „Съборна” и площада в центъра на Стария град.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Филибелийски майсторлъци

Филибелийски майсторлъци

11.09.2022 | 09:57

Съживявате традиции в биропроизводството.Чудесно за Пловдив!

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

10.09.2022 | 21:54

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
0 1
Пловдив

Пловдив

10.09.2022 | 21:53

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
0 1
Пловдив

Пловдив

10.09.2022 | 21:53

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
0 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?