Следвайте ни

„Старинен Пловдив“ прави предпазни маски с антични мозайки

viber icon

Една нова идея хрумна на екипа на Общински институт „Старинен Пловдив“, чийто директор е бившият журналист Богомил Грозев, и тя е да направят предпазни маски с дизайнерска щампа – антични мозайки. Или по-конкретно – мозайките, които може да видим и на Голяма и Малка Базилика. 

Причините за това нестандартно решение са няколко. От една страна да се вкара малко веселие в сивотата на всекидневието с маска. Да могат хората да се усмихнат и поне за момент да приемат маската не толкова като задължение, отколкото като аксесоар, допълващ и визията, и здравето им. А от друга страна стои образователният елемент и популяризирането на Епископската Базилика, която предстои скоро официално да бъде отворена. 

Линията маски ще включва 4-5 модела, а дизайнът е дело на част от екипа на института.

Правейки рекламните материали за декемврийския ни традиционен арт модул Светлина и надежда в Стария град и някои визии за идната година, нахлу идеята и постепенно решихме, че този аксесоар трайно влиза в ежедневието и някога ще се превърне в сувенир“, коментира Донка Налбантова - ръководител отдел „Културна политика и информационно обслужване“.

Тя обясни още, че маските са един вид провокацията към обществото да научат нещо ново за града си със съвременни методи. Също и елегантен начин да се привлекат българските туристи, които в момента са единствените, който могат да пътуват свободно и лесно могат да отскочат до Пловдив. 

Разбира се, като всяко нещо и за тях мненията са разнообразни. Някои хора реагират повече от положително, други не толкова. 

Не смятам, че това е кич. Едно време Айфел е бил обвинен, че айфеловата кула е само една купчина железа, но се превръща в един от най-големите символи на французите. Ние не гоним печалба, просто искаме с оригиналност да борим проблемите. Ако дори 20% от хората си вземат маска, това ще бъде победа“, допълва г-жа Налбантова.

Мозаичните предпазни средства ще бъдат пуснати най-късно до 20 ноември в центровете на ОИ „Старинен Пловдив“. Те са изработени от чист памук, за многократна употреба са и не са толкова еластични, с цел да не затрудняват дишането на носителя. Един от дизайните е с акцент към децата – на него са изобразени мозайките с животни. Вече има заявки и от чужбина. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?