49
Следвайте ни

Стар канал спъва проект за 81 млн. лева, спешно търсят пари

viber icon

Мащабният проект за изграждането на Южния обходен колектор ще стартира, след като се реконструира и изчисти марковският отводнителен канал. Двете съоръжения са свързани, но допълнителните дейности, които се налага да бъдат извършени по канала, не са включени в проекта за 81 млн. лева. 

По този повод  областният управител Ангел Стоев ще има среща в МРРБ, за да се реши казусът с финансирането. 

„Според предварителните данни  за марковския канал са необходими около един милион лева, което е непосилно за общинските бюджети. Държавата ще поеме ангажимент да осигури средствата, защото проектът за Южен обходен колектор е от изключителна важност”, коментира кметът Здравко Димитров след срещата при областния управител. 

На нея присъстваха Ангел Стоев, заместник областният управител Иванка Петкова, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, представители на ВиК – Пловдив, на областна администрация, на Община Пловдив, на проектантския екип на Южния обходен колектор и на Напоителни системи.

Марковският канал се стопанисва от Министерството на земеделието, затова на срещата утре в МРРБ ще присъстват и неговите представители. Съоръжението започва от Марково и продължава покрай околовръстното шосе със заустване в Марица. 

Каналът отдавна не е чистен и е обрасъл с храсти и дървета и ще се затлачва, след като се построи Южен обходен колектор, откъдето трябва да се отлива водата.

„Във връзка с казуса утре ще се състои среща в МРРБ, на която ще се вземе решение как нормативно да бъде уреден въпросът, тъй като Министерството на земеделието, храните и горите също е страна по него“ – съобщи областният управител. Той подчерта, че проектът е от особена важност и ще се търси финансиране за него. Ангел Стоев изрази своето задоволство от това, че институциите гледат в една посока и работят в полза на жителите на Пловдив.

Очаква се, че строежът на колектора ще започне в началото на следващата година и трябва да приключи до края на 2023 г. 

По проект съоръжението започва от кръстовището на Пещерско шосе и ул. „Царевец”, минава по ул. „Царевец”, слиза под софийската жп линия, където сега се строи подлез, и продължава покрай Транспортна болница към бул. „Александър Стамболийски”, откъдето върви през „Тракия” към Пречиствателната станция. 

Тръбите са огромни – с диаметър 3 метра, и ще се изливат на място. Съоръжението е тежко, предстоят много изкопни работи, което ще създаде доста неудобства в трафика. Целта на проекта е колекторът да поеме канализационните и обратни води в южната част на Пловдив, кварталите „Беломорски” и „Остромила”, а също така и голяма част от „Тракия”.  Надеждата е, че с изграждането на колектора няма да се наводняват улиците при всеки дъжд.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Рибата мирише откъм главата

Рибата мирише откъм главата

26.10.2021 | 20:01

Не е виновен проектанта, а този, който е изготвил заданието за проектиране. И пак опряхме до калинките в общината. С една дума - и Марковския проект е докаран до към кривата круша. А бе такава гордост за маминия.... Като договора с Индра. Мирише, вони в общината....

Отговори
4 1
Пловдивчани

Пловдивчани

27.10.2021 | 06:22

Това сътвориха Мамин Ваньо и калинките му. Некадърници, обаче сметката я плащат Пловдивчани

Отговори
3 0
Много пари за крадене са

Много пари за крадене са

26.10.2021 | 15:29

Те за това от АПИ още не са подписали за новия ОУП на Пловдив . Щото искат да се уредят на хранилката . Та така и с тоя колектор . Мъка . Мъка . Всичко е зле . Като целия град . Откакто се направиха оазисите е страшно . Скоро ще стане страшно и в Тракия с комплекси .

Отговори
6 1
...

...

26.10.2021 | 15:12

"Надеждата е, че с изграждането на колектора няма да се наводняват улиците при всеки дъжд." А ако бяха приложили актуалните строителни норми, то трябваше дъждовната вода да е в отделен колектор и да не пълни тази канализация

Отговори
9 0
Еее

Еее

26.10.2021 | 19:46

Тогава как при всеки по обилен дъжд над Пловдив фекалиите заедно с дъждовната вода ще се изливат директно в Марица. 21 век а реално Пловдив не пречиства отпадни води. Огромната заслуга за това е на другарите от граб начело с недоразумението от Банкя, което било построило 250 ПСОВ.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?