Следвайте ни

"Стандарт енд Пуърс": Икономиката в Пловдив се свива с 6,2% през 2020 г.

Агенцията потвърди кредитния ни рейтинг на "ВВВ-" и даде стабилна прогноза за бъдещето

viber icon

Градът се справя успешно в кризата с добра ликвидност, ограничен дефицит и ниско ниво на дълговете спрямо общите разходи. Проблем в бъдеще може да се окаже дългият списък на планираните инвестиции на база на намаляващите приходи.  

 

Авторитетната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P), чийто данни се използват от всички кредитни институции по света, даде добра оценка за развитието на Пловдив и начина, по който градът се справя в кризата. Анализаторите от S&P очакват забавянето на икономическата активност поради COVID-19 и спомагателните мерки за справяне с ефектите от пандемията да доведат до загуба на приходи за Пловдив. От агенцията прогнозират, че не се очаква правителството да предостави допълнителни средства на общината, за да компенсира по-ниските данъчни приходи. Планираните по-високи данъци и такси обаче ще подпомагат събирането на приходи в Пловдив. Предполага се, че резултатът ще е малък бюджетен дефицит за годината на фона на възстановяващата се българска икономика след пандемията. В резултат на всички данни

Пловдив запазва своя дългосрочен кредитен рейтинг

на ниво “ВВВ-“. Прогнозите са стабилни - очаква се дефицитът на Пловдив да е ограничен в периода 2020-2022, тъй като управлението на града ще позволи само умерено увеличение на дълговете и няма да изисква допълнително покритие на ликвидност.

Очаква се пловдивската икономика да следва националния тренд на рецесия и да се свие с 6.2% през 2020, а БВП на глава от населението да е бъде 15 250 лв. В същото време прогнозите за 2021 са за 5% нарастване на икономиката.

Прогнозата за заетостта през 2020 г. е тя да намалее в резултат на мерките за справяне с COVID-19, но все пак да остане над средната за държавата. Броят на туристите в града под тепетата, който се увеличаваше сериозно през последните две години, също се очаква да понесе удар от пандемията. Пловдив оперира под все още изменяща се институционална подредба, което ограничава предвидимостта на финансовата ситуация, смятат от S&P . Поради очаквания старт на процеса на децентрализация на държавното управление може да има неочаквани промени в разпределението на приходи и държавно наложените разходи.

В отговор на пандемията управлението на Пловдив преосмисли някои разходи и си осигури 4.6 милиона лева ликвидност, като отложи плащането на бондове за 2020 до 2022 по стария заем, теглен от времето на кмета Иван Чомаков. От една страна, това стана възможно, защото

резервите на града на датата на падеж бяха двадесет пъти повече от дължимата сума,

и следователно бондовете можеха да бъдат платени без отлагане. От друга, решението за отлагането беше взето много преди датата на падежа като предпазна мярка срещу ефектите от пандемията. Освен това градът изплаща в срок всички дължими лихви въпреки отлагането на плащането по главницата. Като цяло от S&P оценят този ход като опортюнистична оферта към държателите на бондове, която позволява на града да се подсигури срещу неочаквани ситуации в кризата, без да ощетява сериозно кредиторите.

За периода 2020-2022 се очаква оперативният марж на Пловдив да спадне до 8% от 11-те процента за последните три години. Анализаторите очакват градът да намали разходите си в сравнение с нивата от 2019, когато те бяха доста високи във връзка с домакинството на инициативата Европейска столица на културата.

В същото време има риск за планираните инвестиции в инфраструктура. Общината най-вероятно ще се откаже от някои от тях, за да намали осезаемо разходите. В крайна сметка прогнозата е за дефицит от 2.5%  от общия приход в периода 2020-2022. Макар някои източници на приходи да не са достатъчно стабилни, което може да доведе до разлики между очакваните разходи и наличните средства, очаква се градът да разчита на европейски средства, за да реализира дългия списък  от инвестиционни проекти. Едновременно с това местната засега държи дълговете си ниски - под 17% от оперативните приходи.

Притеснението: Непредвидимо управление

В заключение от S&P правят прогноза за умерен дефицит, стабилни резерви и плавен график на падеж на дългове. Тези фактори ще позволят на Пловдив да поддържа достатъчно покритие на ликвидност през следващите 12 месеца.

Като негатив се оценява непредвидимостта на градското управление, особено в светлината на планове за започване на ключови инвестиционни проекти с големи финансови нужди, което може да постави под напрежение градската хазна. Друг проблем е слабостта на банковия сектор на национално ниво, която  ограничава достъпа на града до ликвидност от външни източници. Поради тези съображения, кредитният рейтинг на Пловдив остава на ниво “ВВВ-“.

Източник: S&P Global

Коментари (3)

Джорджо Паши

Джорджо Паши

24.08.2020 | 11:20

Да се откажат от тъпотията, наречена "пробив под гарата" и да се концентрират върху по-важните неща: смяна на ВиК тръби и докарването на вода от Въча и професионално чистене на шахти.

Отговори
4 0
ssss

ssss

24.08.2020 | 09:05

Абе нали уж банковата ни система е желязна , а тук "Друг проблем е слабостта на банковия сектор на национално ниво ".....?!!

Отговори
3 0
Кон Стантинов

Кон Стантинов

24.08.2020 | 07:39

Колапсът ще в ноември. Дано останат пари за заплати на общинските служители!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?