Следвайте ни

Къща "Стамболян" в Стария Пловдив е царството на ДиКиро

viber icon

Къща "Стамболян", където сега е постоянната експозиция на Димитър Киров, е оцеляла сякаш по чудо. На втория й етаж е първото ателие на ДиКиро. Дадено му е още през 1961 година с решение на Градския съвет. Представлява голяма стая, в чийто долап е скрита мивка.

Преди години "Стамболян" бе съвместно владение на Дружеството на пловдивските художници и Съюза на българските художници в София. Дворът на сградата помни пленера по живопис на Матей Матеев, а в стаите й бяха настанявани гостите. През деня майсторите рисували из Стария град, а след това сядали на широкия кьошк с изглед към „Кирил Нектариев” и го удряли на веселба ​- понякога до зори.

Преди 20 години "Стамболян" натрупва задължения в размер на 10 000 лева. Пловдивското дружество на художниците и СБХ влизат в разправия и от София отказват да платят борча. Тогава красивата къща с колони от кедър остава към Дружеството на пловдивските художници, но като нов съсобственик по неведоми пътища е добавена Българската федерация по бокс.

По онова време пловдивският бизнесмен Марин Димитров е сред босовете на федерацията. Майсторите на ръкавиците обаче не се оказват никак добри стопани и това се вижда до днес. От този период някои от стените са напукани и по тях се виждат вадите от дъждовната вода.

Днес стопанин на къщата с красивия двор е Общинският институт „Старинен Пловдив”.   

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?