49

Стачка за заплати в НОИ, искат 30% увеличение 

Едночасова предупредителна стачка в ТП на НОИ в Пловдив. Десетки служители са в двора на сградата,  работи само приемната за граждани, уточни Боян Бойкински, областен координатор на КНСБ . Недоволството на работещите в НОИ е заради замразяването на работните заплати. Служителите дори не са получавали добавки за работа на първа линия заради многократно нарасналия обем покрай ковид пандемията. Тогава се налагаше да работим понякога и в събота и неделя, за да насмогнем, разказа Мариета Андонова. 

Служителите настояват за 30 процента увеличение на възнагражденията, при това със задна дата, от първи януари 2023 г.Те ще бъдат определяни по методология, изработена съвместно т служителите и синдикатите.

Заплатите в Института не отразяват квалификацията ни и натовареността, кагегорични са хората. Те са по-ниски от средната заплата за страната  Проблемът е,че в проектобюджета на държавата и на държавното обществено осигуряване не е заложено никакво увеличение. Ако не бъдем чути, ще се наложи да преминем към ефективни стачни действия, каза Боян Бойкински. 

Достойно заплащане тук е равно на доволни граждани, издигнаха плакати хората.

Стачката в Пловдив е част от предупредителния протест на всички 2200 служители на НОИ в цялата страна. Тя продължава до 11 часа днес, като този един час извън работното място няма да бъде заплатен на протестиращите, съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Крум

Крум

25.05.2023 | 12:31

А пък ние искаме драстично намаление на сроковете, в които се произнася НОИ. При тях всичко е в срок от 4 месеца нагоре. В коя бяла държава го има това? Искаме да ни изпращат в хартиен вариант разпореждания, които подлежат на обжалване. Защото и това не правят. Да сме си изкарали ПИК и да проверяваме по електронен път. Ами който няма и не борави с интернет? Той как ще се уведоми и евентуално да обжалва? Искаме в НОИ да не чакаме по 4 часа на опашки да ни дойде реда. Защото и това го има. Заплатите дори им са големи за това качество на обслужване.

Отговори
4 0
само питам

само питам

25.05.2023 | 11:44

къде са ви шефовете???или те са с няколко бона заплата и проблем нямат????

Отговори
4 0
Дани Димитров

Дани Димитров

25.05.2023 | 11:30

Много хубаво искат увеличение , но хората на които обжалват болничните и стоят по няколко месеца без доходи докато се произнесе ТЕЛК те къде да протестират???

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?