Следвайте ни

Със 7184 души намаля населението на ЮЦР за година ВИДЕО

Със 7 184 души е намаляло населението на Южен Централен Район (ЮЦР) за година. Районът включва областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Единствено в Кърджали има прираст с около 2000 души. Това стана ясно по време на Регионалния съвет  за развитие на ЮЦР, чийто председател е областният  управител Здравко Димитров. По думите на Юлиян Моллов, секретар на съвета, по последни данни населението на региона е 1 410 248 души. Това представлява 20 на сто от всички българи и  нарежда региона на второ място след Югозападния. 

Същевременно делът на  ранно напусналите образователната система намалява до 15.8 %, което е над средното за страната. Висшистите между 30 и 34 години в Пловдив са 26 на сто. За сравнение процентът за страната е 33 на сто. В следствие, на което и заетостта на населението на региона е под средното за държавата. Най-голям е делът на трудещите се в Пловдив, а най-малък в Кърджали.

409 000 от населението на  Южен Централен Район пък са изложени на риск от бедност.
 
 
 

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?