Следвайте ни

Срещу хаоса в паркирането: Плащаме с дебитна карта за синя и зелена зона

viber icon

Паркирането в Пловдив все по-често се превръща в мисия невъзможна, свързана с много нерви, губене на време, разправии и нерядко глоби, защото броят на автомобилите расте неудържимо за разлика от новите паркоместа. Пловдивчани споделят, че има дни, когато дори и в платената зона не можеш да спреш. Затова екипът на кмета Здравко Димитров реши да промени организацията, като създаде зелена зона извън суперцентъра с по-ниски цени -  по примера на София, Бургас  и Варна.

 

С мобилно приложение ще плащаме за престой в синя и зелена зона в Пловдив, след като Общината избере изпълнител на бързия и лесен начин на таксуване.

„Работим по условията на обществената поръчка за избор на изпълнител и предполагам, че още през следващата седмица  тя ще бъде готова - каза зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. - Не може в 21. век да не може да се плати за паркиране с дебитна карта”, категоричен е Чонов. Очаква се, че онлайн системата  значително ще подобри услугата. Няма да се налага гражданите да търсят „човека с жилетка”, за да се таксуват, а Общината ще има възможност да намали персонала, който сега обслужва синята зона. "Системата позволява много по-строг контрол, защото идеята е да се плаща само паркомат и онлайн. На мобилното приложение шофьорите ще  получават актуална информация за свободни места, без да обикалят напразно улиците в търсене къде да си оставят колата”, обясни Тодор Чонов.

Същата онлайн система - таксуване чрез мобилно приложение, ще бъде въведена и в градския транспорт. 

За мястото в зелена зона да се плаща

левче при цена два  лева за престой в синя зона -

това е намерението на градската администрация.  Цената на престоя няма да се облага с ДДС, както е прието и при таксуването с SMS. По-евтин  в сравнение със  синята зона ще бъде и абонаментът за живеещите, като по този начин ще им се гарантира място на улицата пред блока или къщата. Друг въпрос е, че напливът на автомобили в Пловдив е толкова голям, че живеещите в синя зона далеч невинаги успяват да спрат точно пред входа на жилището си - навик, с който не можем  да се разделим.

Подготовката за зелена зона започна с въвеждането  на еднопосочно движение в района около Военна болница и „Кап. Райчо”, каквато организация в последните години е направена и в други квартали на Пловдив. Според Тодор Чонов платеното паркиране в зелена зона трябва да стане факт, след като се изготви и се одобри мобилното приложение. Без онлайн таксуване  ще се стигне до раздуване на щата в общинското предприятие „Паркиране и репатриране” и съответно до по-големи разходи за бюджета.

Гражданите ще имат възможност да се запознаят с повече подробности за зелената зона и заплащане с мобилно приложение, след като Община Пловдив приключи подготовката на промените в местната наредба за паркиране и престой. Тодор Чонов увери, че правилата ще бъдат обявени в сайта на Община Пловдив за обществено обсъждане, след което трябва да бъдат приети в Общинския съвет.

Местната власт е предпазлива за създаване на зона, в която

ще бъде забранен достъп за стари коли, 

ако те не отговарят на съвременните екологични стандарти. Зам.-кметът по транспорт и организация на движението потвърди, че по тази тема, актуална за всички държави в Европейския съюз, се работи. "Но трябва внимателно да преценим къде да бъде обособена такава зона с ниски емисии автомобили и как ще се контролира достъп на коли към нея", обясни Тодор Чонов. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Антилевак

Антилевак

21.07.2021 | 17:39

Цената на синята зона след 18:00ч до 07:00ч в работни дни и през цялата събота и неделя трябва да бъде увеличена на 50 лева на час. Само тогава маzните тлъsти sеляшки тулупи ще се отучат да се мъкнат с бракмите си за да "пиим къфье нъ цьентъръ". По разните tъпи квартали като помакоЧука и село Тракия много съвестно си пазят "своите" места, редят бутилки, столове, пукат гуми, трошат чистачки и въобще ако видят някой външен човек, веднага следва пълна sелска програма на макс. И пак по стара sелска традиция всичката тази sгaн се бута вечер на центъра с ръждясалите си таратайки, за да се надуват пред другите sеляци. А хората, които живеят там, си плащат за пропуски и пак няма къде да спрат. Dобитъкът може да бъде спрян само като му бръкнеш в джоба. Ходете пеша лоени топки такива, от всеки квартал до центъра е не повече от 1 час спокойна разходка. Няма страшно, от това няма да ви спаднат тлъsтите шкемbета, пак ще си имате какво да тресете в чалготеките.

Отговори
0 0
Дано

Дано

21.07.2021 | 07:43

Дано да дойде време и да се търси отговорност от тези, които са подписали строителните документи въпреки, че не е изпълнено изискването за всеки имот да има гараж или паркомясто.

Отговори
2 0
Ваш ББ!

Ваш ББ!

20.07.2021 | 20:00

Паркирането ще се реши когато направят буферни паркинги на Карловско, на Пещерско на Коматевско и на Рогошко шосе! Към тези паркинзи да се насочат линии на градския транспорт! В градския транспорт да се направят два кръгови маршрута външен и вътрешен ринг! Към тях да се насочат лъчи от районите, които да ги пресичат! Така с едно или максимум две прехвърляния ще можеш да отидеш от район в район! Така хората ще имат сигурност в транспорта и ще си оставят колите в къщи! Разбрали Зико!!" Ама то да х-й да му го вкараш Томиславе ама акъл не може....!"

Отговори
1 0
Варненец

Варненец

20.07.2021 | 14:33

Следете много внимателно за поръчката че във Варна направиха официално приложение синя зона и за да плащаш с дебетна карта трябва да платиш СКРИТА такса-почерпка в полза изипей АД в размера на 1-2 лева според зависи и така е от 2019 г. насам. Крадат парите от картите на варненци и нито една медия не пожела да разследва случая как така общинско предприятие избра в партньори си крадеца и къде отиват тези 1-2 от всяка карта.

Отговори
5 0
Коментар

Коментар

20.07.2021 | 12:30

Забранете достъпа на стари коли и улиците ще заприличат на времето на Вълко Червенков. Това е много по-лесно отколкото държавата и народът да забогатее, та и колите му да са нови.

Отговори
3 1
Трошляк

Трошляк

20.07.2021 | 17:40

Но така плебсът недоволен и после кофти на изборите

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?