49

Срещу 1 250 000 лева: Пак търсят мераклия да почисти коритото на Марица

Обществената поръчка за почистването на коритото на Марица в границите на община Пловдив (близо 12 км) ще бъде обявена  тази седмица като открита процедура.  Стойността й е 1 250 000 лева без ДДС. Условията вече са изпратени до Агенцията за обществени поръчки за контрол. 

Бизнесът има най-малко 30 дни, за да набави информация и да подаде оферта, ако има желание да се пребори с джунглата. Целта е да се изчисти растителността, без да се извършва почистване на наноси на дъното и корекция на реката, обясни ресорният зам.-кмет Анести Тимчев. 

Това е третият опит, който екипът на кмета Здравко Димитров предприема за почистването на Марица. Преди година и половина  той сам бе отменил поръчката за 6 млн. лева заради натиск на опозицията, че възнамерява да я възложи чрез  пряко договаряне на фирма ПИМК. Вторият опит беше направен преди месец, когато   отново беше пусната процедура за пряко договаряне с ПИМК, но за три пъти по-малка сума с мотив, че Пловдив е в бедствено положение - застрашен е от наводнение заради реката. Според Агенцията за обществени поръчки, отменила процедурата, в общината няма форсмажорни обстоятелства.

Тревата и храстите около бреговете бяха почиствани тази година от екипи на  "Градини и паркове". Предприятието обаче няма техника, с която да премахне големите дървета. 

Законът за обществените поръчки дава няколко възможности на възложителите. Бързи процедури чрез събиране на оферти с обява за строителство се разрешават за поръчки до 270 000 лева без ДДС, за услуги и доставки - до 70 000 лева без ДДС. Те не се обжалват, но подлежат на проверка в АОП.

Поръчките с пряко договаряне изключват конкуренция, но се прилагат по изключение, при форсмажорни обстоятелства. Такъв беше случаят с ремонта на изгорелия покрив на ОУ „Душо Хаджидеков“. Най-популярната форма, която се прилага в община Пловдив, е възлагане на поръчки чрез открита процедура. Въпреки честото обжалване за нея се приема, че в най-голяма степен гарантира спазването на закона.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?