Следвайте ни

"Марица" срещна пловдивчани с големите дарители на Пловдив СНИМКИ+ВИДЕО

viber icon

От днес пловдивчани ще могат да се срещат на площада с най-големите дарители в историята на на Пловдив. Новата изложба „Дарителите“ на вестник „Марица“ и „Хермес медия“ беше открита официално  с пресконференция в културен център „Тракарт“.

На площада десетки жители и гости на града се спират да разгледат изложбата от фотографии, която е част от традиционната културна кампания „Пловдив през годините“ на вестник „Марица“ и „Хермес медия“.  Сред гражданите, които видяха експозицията, беше и досегашният зам.-кмет по „Култура и туризъм“ Александър Държиков.

„Бих искал да поздравя „Марица“ за благородната кауза, която са подели да предават духа на великите събития, личности и постижения на древния ни град. Още вчера, когато монтираха изложбата, видях огромен интерес сред хората. Имаше и чужденци, които се спираха да я гледат. Всяка епоха ражда своите личности, но вярвам, че традицията за дарителство ще продължи“, заяви Държиков.

Експозицията разказва интересни факти за знаменития род Чалъковци, който е дал големи суми за построяването на почти всички храмове в Стария град. Дарения за хиляди левове на църкви, училища, университети, приюти, болници и общини е направил и търговецът и банкер Евлоги Георгиев. Именно разказът за Евлоги Георгиев впечатли Зинаида Карадонова.

„Обичам историята на България и бях впечатлена от написаното по паната. Има толкова много българи, които са дарявали, грижели са се за народа. Възхитена съм. Бих желала и днескашните българи да бъдат като тях“, каза Карадонова. „Трогателно е да се помни и да се познава това, което са направили тези хора за града и страната си“, допълни Веселка Кенанова.

Сред интересните факти в изложбата е, още че Мъжката гимназия „Кн. Александър I“  е развивала широка социална програма за бедните, но прилежни ученици. Енциклопедията на открито разказва и за щедростта на духовници, просветители и държавници като Иван Евстр. Гешов, Екзарх Йосиф, отец Кирил Нектариев, Христо Г. Данов, Стефан Обрейков.

"Родният ни град заслужава да пазим миналото. Между будителите и дарителите няма разлика - всички те са просветени, трудолюбиви и щедри. Хората, които даряват искренно и са филантропи не желаят публичност, затова и за много от тях дори и не сме чували", заяви главният редактор на "Марица" Руси Чернев.

По думите на Димитър Райчев, по известен като Мимо Райчев, първите дарения в България са били направени от нашенци, които живеели зад граница. Дарителите били от Турция, Румъния и Австроунгария. „През 50-те и 60-те години няма дарителство, но още в средата на 70-те години то набира нови сили. Тогава започва и строителството на НДК“, обясни Райчев.

Директорът на „Хермес медиа“ Русана Пашова пък подчерта, че таз годишната кампания „Пловдив през годините“ е обърната към личността.

Пловдивчани ще могат да разгледат 20-те  пана в Цар-Симеоновата градина в продължение на месец.

Снимки: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?